Harstad: Til sommeren er det 30 år siden Jukstastevnet på Grytøy ble arrangert for første gang. I år blir det vinsmakerkurs for første gang.

Fornyelse

– Det er viktig at Juksastevnet evner å ha nye arrangement til våre gjester, og festivalen skal ha interessante tilbud til alle, sier Arne Johan Norheim i arrangørstaben.

De siste årene har stevnet satset på fornyelse, og kan i år skilte med ganske så bredt program.

Kulturelle tungvektere

– Vi har i år kulturelle tungvektere som Karl Erik Harr og Ola Bremnes på programmet. Konsertprosjektet «På Nord» med Harr og Bremnes er faktisk på vei til å bli utsolgt, sier Nordheim.

I tillegg til de maritime aktiviteter, har juksastevne ulike tilbud på menyen; blant annet guidet fjelltur, familiedag, oppdrettsdebatt, gårdsmarked og kirkekonsert.

Og nettopp menyen, eller valg av mat, er som kjent viktig for å sette vinen inn i den riktig sammenheng. «Valg av vin krever noen forkunnskaper og ferdigheter, og dette kan absolutt læres» sier Juksastevnets vinkjenner. «Det er egentlig ikke så vanskelig å velge passende vin til maten, og noen enkle prinsipper hjelper deg godt på vei» sier Nils Arthur Geitanger. «Hva du er villig å betale, hvilke råvarer du bruker, og hvordan du tilbereder maten er viktige prinsipper». Dette og andre tips vil Geitanger fortelle om i sitt vin-kurs under Juksastevnet på Lundenes.