Harstad: I forbindelse med det nye Statoilbygget i Harstad sentrum skal det lages et permanent kunstprosjekt knyttet til bygget og Stien langs sjøen. Det er leietaker Statoil og byggeier Kaarbø Eiendom som har utlyst prosjektet.

Synlig og tilgjengelig

Det er et av årets største kunstprosjekt i nord, og skal stå foran byggets hovedinngang. Tema for prosjektet er ”Lyset i nord”.

Budsjettet er inntil en million kroner, og utlyserne har bedt eventuelle innsendere å ta hensyn til at kunstverket skal være motstandsdyktig mot vær og vind, være synlig fra alle sider og tilpasset en sentral og tilgjengelig beliggenhet i bynære omgivelser.

Bygget skal stå ferdig om et år, og kunstprosjektet skal avdukes samtidig.

De utvalgte

Alle med tilknytning til landsdelen er invitert til å levere ideskisser, men tre kunstnere er spesielt invitert og honorert for å levere sitt forslag.

Det er Ane Mette Hol, en norsk billedkunstner som bruker tegning konseptuelt. Hun er født i Bodø, men bor og jobber i Oslo. Hun var en av tre hovedutstillere under Festspillene i Nord-Norge i 2011.

Ingeborg Annie Lindahl er en flermedial kunster som bor og virker fra Harstad. Hun har lagt bak seg et utrolig aktivt år, og har hatt mange utstillinger og prosjekter nasjonalt og internasjonalt.

Marit Victoria Wullf Andreassen er fra Kasfjord utenfor Harstad, men er bosatt i Stavanger, der hun har etablert seg som en av landets fremste norske tegnekunstnere.

Løfte kunstscenen

– Det er ikke tilfeldig av disse tre kunstnerne er plukket ut, sier styreleder i Kaarbø eiendom, Erik Løfsnes.

– Dette er markerte og kjente kunstnere vi ønsker å ha med i prosessen. Men det er ikke gitt at det er noen av dem som vinner, for alle med tilknytning til landsdelen kan bidra, sier Løfsnes. For han legger ikke skjul på at prosjektet er opptatt av skal bidra til å løfte den nordnorske kunstscenen ved å prioritere kunstnere med tilknytning til Nord-Norge.

I tillegg er han opptatt av å legge til rette for Stien langs sjøen.

Kunstpauser

-Vi ønsker å bidra til kunstnerisk utsmykking langs sjøsiden, i første omgang fra Samasjøen til Sjøkanten senter. Det er en av måtene vi kan vise samfunnsansvar i Harstad, så vi vil ha et bredt kunstsyn i dette prosjektet.

Løfsnes sier at detaljene ikke er klare, men slik det står nå regner han med at prosjektet samlet skal kunne realisere mellom fem og åtte kunstverk.

– Harstad har en sjøside med stort potensial og mange kompetente og kapitalsterke næringslivsaktører, derfor inviterer vi til deltagelse fra flere bidragsytere som i felleskap kan utvikle og gjennomføre et helhetlig konsept, men små pausesteder langs stien, sier Løfsnes.