Festspillenes styreleder Jens Johan Hjort holdt åpningstalen for Festspillutstillingen lørdag i Galleri NordNorge. Shwan Dler Qaradakis kunst kommenterer blant annet innvandring- og flyktningeproblematikken, noe som traff Hjort midt i hjertet.

- Jeg har aldri åpnet en utstilling som betyr mer for meg enn denne, sa han til de oppmøte. Hjort varslet også at han kom til å bruke mer enn tilmålt tid for å få sagt alt han har på hjertet om temaet.

Historie om suksess

Hjort sa at Qaradakis historie, der det tok 12 år å få opphold i Norge, kan inspirere på mange måter.

- Det er blant annet en historie om suksess. I dag er du kjøpt inn til en rekke offentlige institusjoner, men det tok åtte år før du begynte å fortelle din historie gjennom kunsten. Jeg forestiller meg at du kom til oss med svært lite fysisk bagasje. Men skulle du veie den psykiske bagasjen, ville du hatt overvekt.

På den ene veggen i Galleri NordNorge ser man et stort verk tegnet i tusj der mange aktuelle tema går igjen. Terror, båtflyktninger, krig og religiøsitet på den ene siden står i sterk motvekt til et bilde av Qaradaki selv som en statsleder som gir fingeren til alle som ser på.

For de som ikke har opplevd det å flykte fra et annet land, er det vanskelig å kunne sette seg inn i alt dette, sa Hjort.

- Men i kunsten kan vi få et lite innblikk. Det kan være viktig i forhold til at vi nordmenn kan anerkjenne at hver eneste flyktning er et menneske, har menneskeverd og sin egen historie. Dette er historier vi skal lytte til, sa Hjort.

Sterke opplevelser

På åpningen var også kulturminister Linda Hofstad Helleland.

- Det er sterke bilder som presenteres. Jeg snakket med kunstneren nå, hvor han fortalte at han henter mye fra sine egne opplevelser og sin erfaring. Det gir inntrykk. Jeg synes det er fint at han er invitert hit for å fortelle sin historie som er veldig aktuell.

Også Andrea Gjestvang var til stede. Hun viser utstillingen Tilbake der du blant annet kan se bilder av flyktningen Josephine Aigbovia som sammen med familien ble sendt ut fra Norge og Kvæfjord for to år siden.