Fredag kveld startet Arktisk vinfest, en liten festival for alle som kan litt om vin, ønsker å lære mer om vin – eller bare drikker vin.

En del av arrangementet er et vintog mellom seks av byens serveringssteder, der importører presenterer en vin ved hvert stopp. Vandringen ender ved Hotel Arcticus, der det blir litt å bite i.

Det har vært rift om billettene og fredag kveld startet 150 mennesker vintoget med en liten konsert på Galleri NordNorge. Ann Sofie Godø og Knut Erik Sundquist satte tonen, før vintoget ruslet videre gruppevis. Samtlige med vinglasset i hånden. For en av reglene er at glasset må tas med fra plass til plass.

Bengt Markussen fra Bar Harstad er en av arrangørene. Han er mener arrangementet allerede er en suksess.

- Jeg er kjempefornøyd til nå. Jeg hadde aldri trodd på forhånd at 150 mennesker ville være med på dette. Vi ville vært fornøyd med 100, sier Markussen, helt i starten av arrangementet.

Lørdag arrangeres en vinmesse, beskrevet som et lavterskeltilbud for alle.

– Vi har lagt terskelen veldig lavt, slik at hvem som helst skal kunne ha utbytte av en slik messe, sier Trond Dahle fra De fire Roser.

For de som ønsker blir det små korte foredrag om viner og muligheten til å smake på en mengde av de beste vinene fra mange produsenter.

– Dette er en god mulighet for publikum til å komme i konktakt med de som importerer vinene og finne sine favoritter, eller smake noe nytt, sier Dahle, og nevner at en av importørene har med over 20 viner nordover. Enkelte matleverandører vil også være på plass, da med fokus på produkter som tradisjonelt passer til vin.

Arrangørene ønsker med messa å gjøre kunnskapen om vinen mer tilgjengelig.

– Her er en gylden mulighet til å få mer kunnskap om hva man drikker, sier Dahle.

– Vi forventer ikke at man skal kunne noe når man går inn - men man har kanskje litt mer kunnskap når man går ut.

Samme kveld arrangeres det spesialarrangementer på flere av byens beste restauranter, og flere av dem rapporterer om nesten fullsatte hus.

–Målet er at alle restaurantene i byen skal være med på dette, og at folk skal komme tilreisende til byen for en spesiell og god Harstad-helg, der de benytter det vi har her av gode tilbud.

Bildeglimt fra Arktisk vinfest og vintoget. Foto: Øivind Arvola