Du sitter i cockpiten på Apollo 11. Datoen er 16. juli 1969 og om noen dager skal Neil Armstrong gå menneskets første skritt på månen. Først venter vi på nedtellingen. Du ser deg rundt, og det skal mye til for å ikke bli overveldet av antall knapper og indikatorer en ekte astronaut må holde orden på. Samtaler mellom astronautene og kontrollstasjonen fra 1969 spraker i ørene dine før nedtellingen endelig starter.

En ny verden

Det kan nesten ikke beskrives hvordan det føles å prøve virtual reality for første gang. HTC Vive er løsningen som har fått mest skryt, og det er lett å forstå hvorfor. Responsen er umiddelbar. Når du beveger hodet, kommer responsen umiddelbart fra skjermen som står noen centimeter foran øynene dine. Hjelmgreia du har på hodet kjenner du, og ledninger går derfra til datamaskinen, men det glemmer du raskt.

Når jeg i et av treningsprogrammene ble bedt om å se meg rundt og bevege på armene, ble jeg vekselvis hoppende glad og imponert, litt småkvalm, og så enda mer begeistret. VR endrer alt. Det å gå tilbake til vanlige skjermopplevelser føles rett og slett gammeldags.

Ikke perfekt

I verdensrommet på vei fra jorda til månen er du stort sett stillesittende sammen med Buzz Aldrin, Neil Armstrong og han tredje fyren. Da er det like greit å holde seg i en stol du også. I mange VR-spill kan du bevege deg og står på beina, men kamerasensorene du rigger opp i ditt VR-rom sammen med HTC Vice  lar deg kun gå et par meter hit eller dit før de ikke registrerer dine bevegelser.

Så veldig smart å røre mye på seg er det da heller ikke i VR. Mer enn én gang dultet jeg borti bokhyllene der jeg fikk leke meg. Det å slå rundt seg med kontrollene kan også være risikabelt. Men så er det dyrt. Pakken koster fort over 8.000 kroner og oppløsningen på skjermen er begrenset – noe som gjør at bildet til tider kan virke litt grumsete. Jeg har fått trua. Det må bare bli litt billigere.

Andre løsninger

Den store konkurrenten til HTC Vive er Oculus Rift som eies av Facebook. Teknologien er ikke like bra, men koster også mindre.

I skrivende stund må du ut med 5.000 kroner for Oculus Rift. Til høsten kommer også Sonys egen løsning, Playstation VR. Den blir aller billigst av de dedikerte VR-tilbudene. Der mange må oppgradere PCen sin kraftig for å kunne kjøre VR, kan Sonys løsning kobles rett til Playstation 4.

Vil du ha en billig prøvesmak av VR? Da kjøper du Samsung Gear VR. Oppløsningen er elendig, men har du en ny Samsung-telefon putter du bare denne inn i brillene og får en røff, men virkningsfull smak på hva VR kommer til å bety i årene som kommer.

Ikke interessert?

I No Man's Sky har du 18 trillioner planeter å utforske

Uncharted 4 er årets hittil vakreste spill og har en historie og karakterer som overgår det meste

Kun skyting? Doom har gjenoppstått og er helt fantastisk

Et av årets avslappende spill som passer for hele famielen er Stardew Valley

HTC Vive krever mye av datamaskinen og et eget område du kan koble opp kamera på. Foto: HTC Vive
Samsung VR Gear. Foto: Samsung