Da den russiske hornisten Arkady Shilkloper la sitt fire meter lange alpehorn på scenekanten, fylte lungene og blåste ut, var tonen satt for de 51. Festspillene i Nord-Norge.

Inn fra venstre kom finske Ulla Pirttajärvi og fylte på med sin joik sammen med Shilkloper. Et nydelig oppspill på en nydelig dag.

Rikard Kaarbøs plass var fylt av gjester og publikum i sommermodus under den offisielle åpningsseremonien fra Torvscenen lørdag formiddag. Kontrastene fra fjorårets seks grader, nordøst kuling og regn, var store til årets 12 grader og sol, noe ordfører Marianne Bremnes minnet om da hun åpnet med en sang der hun hyllet sommeren.

- Med Festspillene kommer sommeren. Dette er uka da alt er mulig. Alle har vi forventninger til noe vi ikke helt vet hva er. Vi er heldige som har Festspillene som hvert år gir oss et massivt kultursjokk, sa harstadordføreren før festspillprofil Georg Buljo sendte sine magiske gitartoner ut over Vågsfjorden.

Åpnet på samisk

Festspilldirektør Tone Winje åpnet sin siste tale med å ønske velkommen på samisk. Noe publikum tydelig satte pris på. Hun minnet om at Stemmer er årets tema, og at Festspillene har som mål å bygge broer mellom øst og vest.

- Festspillene skal være rom for ulike uttrykk, stemninger og meninger, sa hun før hennes egen stemme sprakk da følelsene ble utøyelige i det øyeblikket hun fortalte at dette var hennes fjerde og siste festspill.

Fart ble det, både på scenen og blant publikum, da Otava Yo entret arenaen. De humørfylte gutta og jenta fra Russland, spilte folkemusikk som tydelig gikk hjem også i Norge. Ikledd bomullsbukser, makkoskjorter og skinnluer høstet de stor applaus blant publikum.

Årets prologforfatter Demian Vitanza, snakket også om stemmer, andre typer stemmer i en prolog som var særdeles hørbar. Men han snakket også om stillheten som ytringsform, og hvor viktig det er med ører.

- Jeg utfordrer dere til å smake på det uvante, lytt og sørg for at dere er der og tar imot, sa Vitanza da han snakket om festspillmenyen.

Gråmåsen

Kulturminister Thorild Widvey siterte Arvid Hanssen og hans dikt om gråmåsens stemme, før hun slo fast at Festspillene i Nord-Norge er den virkelige manifestasjonen av styrken i landsdelens kulturliv.

- Dere har en posisjon som regjeringen vil ta vare på, sa hun til applaus.

Fribymusiker Abazar A. Bagi Hamid fra Sudan fikk æren av å avslutte åpningsseremonien. Han kom til Harstad 10. desember i fjor, og sang Å eg veit meg eit land på flytende norsk, med kor fra Heggen videregående og messingkvintetten til FMKN.

Blir åpningsforestillingen toneangivende for uka vi går inn i, har vi mye å glede oss til.

Russiske Otava Yo skapte stemning blant publikum. Foto: Frank R. Roksøy
Kulturminister Thorild Widvey i hvitt åpnet årets festspill. Foto: Øivind Arvola