Dansetalentet Ragnhild Bangstad Balteskard og filmskaperen Martin Bremnes er to av i alt 100 unge talenter i Norge som i går fikk beskjed om at de er vinnere av hvert sitt stipend på 10.000 kroner. Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

Stolte

– Vi er utrolig stolte. Hele Harstad bør være stolt over at vi år etter år har så talentfulle ungdommer som går hen og vinner slike stipender. På landsbasis deles det jo ut bare 100 slike stipender, og at vi da har to viser at det gror veldig godt i kulturlivet i Harstad. Forhåpentlig ser politikerne våre dette, og sørger for at disse miljøene blir ivaretatt og videreutviklet, sier Linda Liljevangen ved Harstad kulturskole til Harstad Tidende.

Formgivningsfagene ved Stangnes videregående skole, som igjen er truet av nedleggelse, gjorde seg også i år bemerket i Drømmestipend-sammenheng. I fjor vant Karianne Haagensen, som gikk på Stangnes, og i år er én av de fire nominerte fra Harstad, Anette Hauan Hagen, elev ved medielinja på skolen.

Vant

Men det var altså duoen Raghild Bangstad Balteskard og Martin Bremnes som under Takk for i år-konserten i kulturhuset i går kveld ble overrakt hvert sitt synlige bevis på at de er Drømmestipend-vinnere.

– Ragnhild er en av våre mest ivrige danseelever. Hun er med på alt av arrangementer her på kulturskolen og har en genuin stå-på-vilje. I tillegg har hun i år vært vår representant i Talent møter mentor-ordningen, som innebærer at hun har fått undervisning ved Kunsthøgskolen i Oslo av koreograf Masja Abrahamsen, sier Liljevangen.

Og koreografen og mentoren er også full av lovord.

– Raghild tar til seg lærdom veldig fort. I tillegg har hun en egenskap som er svært viktig, nemlig kontakt mellom hode og kropp. Det er når man mesterer å koble tankene til dansen at man får til det magiske ved dansen, sa Abrahamsen til Harstad Tidende ved en tidligere anledning.

Og den dedikerte 17-åringen vet hva hun har lyst å gjøre etter at hun er ferdig med videregående skole.

– Dansen er selve livet for meg allerede. Den store drømmen min er først og fremst å komme inn på en skole hvor jeg kan utdanne med innenfor moderne dans. Og når jeg er ferdig utdannet, er drømmen å bli en del av et dansekompani, skriver Balteskard selv.

Allsidig

Også den andre stipendvinneren, har gjort seg bemerket på flere plan. Martin Bremnes, som trakterer flere instrumenter, hadde tidligere i vår en egen Med venner-konsert i Harstad kulturhus, og har ved flere anledninger blitt hyrt inn av sin far, Lars Bremnes, til å traktere trommene.

– Vi valgte å nominere Martin i annet-kategorien nettopp fordi han så allsidig og kreativ. Han skriver manus selv og skaper koreografi sammen med danserne. Med sine filmer har han vist en unik evne til å skape en helhet ved hjelp av de ulike virkemidlene en har til rådighet når en film skal settes sammen. Det ferdige resultatet etterlater et inntrykk av en ung mann som vil si noe, sier Linjevangen til Harstad Tidende.

19-åringen selv, som var nominert til drømmestipendet også i fjor, håper han får jobbe med film.

– Det er enkelte ting i livet mitt jeg ikke greier meg uten. Én av disse tingene er film og spesielt filmfoto. Jeg er opphengt i måten foto kan forandre et tragisk manus til en komisk film, eller et dårlig manus til en fantastisk film. Jeg elsker også hvordan fotografene jobber med lyset – på samme måte som en maler jobber med maling. Jeg ønsker at jeg om fem til ti år arbeider som profesjonell filmfotograf og -skaper, skriver Bremnes om seg selv.

Det var i år nesten 400 ungdommer som var nominert til drømmestipendet. Seks fagjuryer ble både rørt, imponert og oppstemt etter at de fikk innsikt i ”hvor mye herlig ungdom som driver med kultur på så dediktert vis, i lille Norge”, som stipendet skriver på sin hjemmeside. Kun fem talenter bosatt i Troms fikk Drømmestipend i år.

FILM: Martin Bremnes drømmer om å bli filmfotograf. I går fikk drømmen et lite påfyll i form av 10.000 kroner i kontanter. Foto: Frank R. Roksoy