Generelt, og spesielt mot farlige, snørrete, undergravende kunstnere som velter seg i hva som helst av sannheter, statistikk - ja, endog blank løgn for å sende ut sitt befengte budskap.

Jeg kaller på alle gode krefter om å slå kringvern rundt selskapet, dets virksomhet og dets stakkars ledere og ansatte, for å sikre armslag til gjennomføring av satsningene i Barentshavet uforstyrret. La dem få ro nå, til å sikre våre - og våre barns - ja, og selskapets egne, naturligvis, pensjonsfond. La oss stå skulder ved skulder for å sikre at pengestrømmen inn over kysten mest mulig uhindret får gli, slik at vi får pleid våre gamle, solgt våre hus over takst og asfaltert våre hull. Husk at selskapet til nå har vært vant med Stavanger og Bergen (topplederen er født i Asker!), så vær forsiktig, dette er folk helt uvante med nordnorsk lynne, legning, innstilling og ikke minst humor.

Ja, la oss for all del, på denne bakgrunn, stille oss opp og beskytte Statoil mot ondsinnet satire, og i særdeleshet politisk satire, smidd ene og alene for å svekke omdømmet! La oss heller ikke rippe opp i hvilke politikere som har skylda for at nordnorsk kyst nord for Tromsø stort sett er registrert på NAV, enten de nå kommer fra Høyre. La oss slippe til ordføreren, som sikkert får jobb i Statoil etter valget, en nestleder i festspillstyret med ektefølt indignasjon over egen direktørs mangel på bedre vett.

Ja, la oss reagere høylydt og kraftfullt, det er hva Statoil, inntektene og nasjonen trenger i farens stund! La oss reise oss i harme, sønderrive våre kjortler og billetter og si høyt og tydelig «fysj!» på vei ut. Ørrhh puh, puh, puh! Nordting, har du hørt på maken…!

Festspillbyen skjelver i sammenføyningene. Stemninga etter åpningsforestillingen «Nordting» har falt som en Statoilaksje etter et tørt brønnskudd. Her hadde vi benka oss til jubileumsforestilling for 50 års festspill, og forventet oss historisk revy, hornmusikk og pene mensker! Hva får vi, et bakholdsangrep fra en dunkende bande narrer der fremme på scenen, pølser og tørrfisk og flokktrim a la Nord-Korea. Hva er dette? Det minner jo om1986, ved Trondenes kirke, da Kjell Samkopf og Kjetil Skøyen satte festspillene alvorlig - alvorlig! - på prøve, med forestillinga «Hva er den egentlige grunnen til at Myotei kommer naken til det nattlige intervju». Absurd! Forestillingen skulle liksom finkultivere fesken, kysten, olja og meterologien vi vekselvis lengter bort fra og hjem til (som om det har noe med virkeligheten å gjøre å binde en uer på hodet til en mann og jage han på sjøen!). Ikke en pøkk som skjønte hva som hadde skjedd tre timer senere, og vi diskuterer rett som det er ennå.

Nei, la oss nå for all framtid slippe flere absurditeter, løgner om Røkke. Den mannen står respekt av, uansett hva galt han har gjort!

Handla om det samme? Kysten, olja, ressurser - været? Hva sier du, nei det begriper jeg ikke, takk skal du ha. Ringen sluttet? Narrens rolle? Jeg vil altså ikke ha noen ukontrollert raljering av Statoil og fiskeriministre, de er våre venner, det er uoppdragent! Hva sier du? Amund Sjølie Sveen til hva? President? Hva er det for noe? Amund Sjølie Sveen til president! Javisst ja. Og Tone Winje til dronning.

Av Knut Godø