Fra fjorårets 12 grader og sol, var det i år tilbake til 9 grader, tåke og litt duskregn. Tross alt mye bedre enn for to år siden, da kvikksølvsøyla ikke maktet å strekke seg lengre enn til tallet 6. Og det var festspilldirektøren klart på:

- Været skal ikke få stoppe oss.

Det hadde hun rett i. For første gang på flere år var Generalhagen igjen tatt i bruk som seremoniarena, og både den og deler av Storgata var pakket av folk som ville overvære åpningsseremonien lørdag. Selv slo hun fast at Festspillene i Nord-Norge må stimulere og profilere.

- Vi er fra, og vi er for nord. Vi vil bringe nord ut til verden. Vi tror på at kunst og kultur er brennstoff for samfunnsutviklinga. Kunst treng folk og folk treng kunst, sa Maria Utsi i sin omskriving av Ole H. Bremnes` tekst.

Både Forsvarets musikkorps Nord-Norge (FMKN) og et kor på hundre korister var med å skape rammen rundt åpningen. Det hadde sannsynligvis ikke vært like moro om byen dagen før hadde fått vite at FMKN skulle legges ned. Slik ser det heldigvis ikke ut til å gå.

Ordfører Marianne Bremnes frontet så paviljongen med å synge Elias Blix´ Barndomsminne frå Nordland, før hun tok publikum med på en refleksjon om hvem som egentlig kan kalles nordlendinger.

- Hva er en nordlending? Kan man bli nordlending? Er jeg nordlending? Og hvordan er egentlig nordlendingen? Direkte og med godt humør? Eller høyrøstet med mye banning? Spurte hun. Virkelig applaus ble det da hun hyllet Forsvarets Musikkorps Nord-Norge.

- Vi kan nå glede oss over at disse fantastiske musikerne skal være her i mange år fremover, sa ordføreren blant annet.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var opptatt av det flerstemte kulturlivet.

- Festspillene er en stolt tradisjon og et kulturelt kraftsentrum, som presenterer fremragende kunst og kultur for et bredt publikum. Dere er ikke bare viktige for Harstad, for Troms eller for den nordlige landsdelen. Nei – Festspillene i Nord-Norge er med på å heve kvaliteten i hele det norske kulturlivet, sa Hofstad Helleland.

Kulturministeren understreket at hun er opptatt av det hun kaller et flerstemt kulturliv.

- Med det mener jeg ikke bare at en stor bredde av stemmer skal komme til orde. Et virkelig flerstemt kulturliv har kulturelle tyngdepunkt i alle regioner. Tyngdepunkt som formidler kunst og kultur av høy kvalitet, som utfordrer definisjonsmakten og etablerte syn i kulturlivet og som får oss til å se verden på nye måter. Festspillene i Nord-Norge bidrar til dette, sa kulturministeren og fikk applaus da hun kom med følgende uttalelse:

- Vi ønsker å støtte opp om Festspillenes offensive planer. Kulturdepartementet ønsker å være med som vertskap for arrangementet, og vi vil også bidra økonomisk.

Dramaturg Tale Næss ved Hålogaland Teater leste så sin prolog, der hovedbudskapet var at også vi er en del av verden, noe blant annet flyktningkrisen aktualiserer:

”where the only passport you have is a ladder”.

Etter at seremonien var over i Generalhagen, tok Kartellet, som er en av årets festspillprofiler, alle aktørene og publikum fra Generalhagen ned til Rikard Kaarbøs plass på mer moro. Noe det kan bli mye av i uka som kommer.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (i rosa jakke) filmet noe av det hun opplevde i Generalhagen lørdag. Til venstre for henne sitter dramaturg og prologforfatter Tale Næss og styreleder Jens Johan Hjort. Til høyre sitter festspilldirektør Maria Utsi. Foto: Frank R. Roksøy