harstad: Det var en tydelig beveget kaptein Lien som håndterte basstromma gjennom formiddagens marsjrepertoar.

Etter Pierre Leemans March of the Belgian Paratroopers var det over. Da ble han beordret av korpssjef Geir Nordeng til å tre fram - og tre av. 34 års tjeneste som slagverker i Forsvaret var brått over. Da siste konsertnummer - Nordlandstoner - ble spilt, sto Lien på sidelinja som sivilist, dog fortsatt i kongens klær.

– Vemodig. Selvsagt er det det. Men også fantastisk herlig å starte en ny epoke, sa John Lien da musikken hadde tonet ut, konfettien lå utover brosteinen og klemmekøen med blomsterbærende publikum samlet seg rundt ham.

Høytidsstemt, ja. John Lien har hatt sin plass i korps, blant slagverkerne, siden han var 12 år. Først i Mosjøen skolekorps, så i Mosjøen skolemusikk og senere i Mosjøen orkesterforening. Han var ikke mer enn 16 år da han fikk utdelt køller og ble plassert bak paukene.

Det var omtrent samtidig som han gjestet Harstad for første gang og fikk sitt første møte med Festspillene i Nord-Norge. Som slagverker.

– Min siste dag som forsvarsmusiker og i forsvarsuniform, men ikke min siste dag som musiker. Jeg er jo glad i å spille, sa han.

Mandag blir han sivilist for alvor. Da leveres uniform og utstyr inn. Men ikke alt.

– Jeg beholder et sett paukekøller!