– Kulturprisen i år også? Ja, det er jo hyggelig det da, sier Arne Dagsvik til Harstad Tidende.

Det er nemlig svært vanskelig å komme utenom Dagsvik når en kulturpris skal deles ut i denne regionen. Juryen har i år følgende begrunnelse på hvorfor den skånlandbaserte dirigenten er nominert:

Begrunnelsen

”Arne (født i 1947) er musiker, komponist, arrangør, dirigent og pedagog. Han er utdannet lærer og organist, og han har undervist på musikklinja ved Heggen videregående i mange år. Arnes egenskaper som pedagog er fantastiske. Han blir et forbilde for sine elever, - og noe av det fineste de kan tenke seg å gjøre, er å musisere sammen med Arne.

Han lærer unge utøvere å kombinere læring og formidling, og han viser hvordan kunnskap på ett instrument, henger sammen med å spille et annet instrument. Arne Dagsvik er også komponist.

Det er nok ikke allment kjent at han er en av de mest benyttete komponister og arrangører innen norsk korbevegelse. Norsk Musikkforlag sier at han er en av forlagets bestselgende komponister og arrangører. Arne har komponert eller arrangert mer enn 1.000 sanger for kor.

Mange av hans komposisjoner og arrangementer er utgitt på plate/CD. Så tidlig som i 1993 fikk Arne Nordlysprisen”.

Ikon

Kormedlemmer i Norge har helt siden tidlig på 1960-tallet kunnet glede seg over nye og velklingende arrangementer fra Dagsviks hånd.

– Arne Dagsvik er nærmest et ikon for oss i Norges korforbund. Hans bidrag som komponist og ikke minst arrangør har vært – og er – gull verdt. Hans innsats har vært formidabel. Det er kommet utrolig mange flotte komposisjoner og arrangementer fra Arnes hånd. De kjennetegnes av at de er elegante, samtidig som de ikke er så veldig vanskelig å synge. Det er en kunst å få vanskelige ting til å låte enkelt, og Dagsvik har en helt særegen måte å arrangere ting på som gjør at det låter fint, sier korforbundets daglige leder, Rune Bergmann til Harstad Tidende.

Det finnes ikke et kor i Norges land som på ett eller annet tidspunkt har hatt én eller flere sanger som har Dagsvik sin signatur, enten i form av at han har skrevet sangen, eller at han har arrangert den.

– Hadde han drevet med pop musikk hadde alle kjent navnet hans. Men Arne Dagsvik har hele livet brukt sine evner innen korbevegelsen og aldri fått den oppmerksomheten han fortjener, het det da Dagsvik ble tildelt Nordlysprisen for 10 år siden.

Angrer

Arne Dagsvik har bodd i Skånland kommune i 40 år, har dirigert kor i 49, og er fem år på overtid som lærer ved musikklinja på Heggen videregående skole. Han skulle egentlig gå av da han fylte 62, men er blitt overtalt i flere omganger til å stå ett år eller to til – til glede for nær sagt samtlige musikklinjeelever. De vet å sette pris på den engasjerte og produktive 67-åringen som stadig hiver seg rundt og lager nye arrangementer til de forunderligste bandkonstellasjoner.

– Egentlig har jeg mest lyst til å komponere. Og noen ganger angrer jeg på at jeg ikke har tatt meg tid til å sette meg ned. I hverdagen er det ikke blitt så mye tid til å lage egne sanger fordi skolearbeid eller korene jeg har dirigert har krevd veldig mye forarbeid, ikke minst har oppgavene okkupert hodet veldig mye.

Arne Dagsvik er flasket opp med sang og musikk. Faren hans var predikant i pinsemenigheten, og barndommen var derfor fylt av trekkspill, gitar og sang i d- og a-dur. Noter lærte han først da han begynte i skolekorpset som 13-åring.

Fem år senere ble han dirigent for et kor i Orkdal i Sør-Trøndelag. Og siden har han dirigert. Og studert. Og undervist, ved Soltun folkehøgskole og siden ved musikklinja på Heggen videregående skole. Han har ingen planer om å gi seg med dirigeringa, komponeringa eller arrangeringa, men lærergjerningen nærmer seg ubønnhørlig slutten.

– Jeg slutter på Heggen videregående skole nå til våren og blir pensjonist. Jeg ser fram til å få mere tid til å konsentrere meg om mine egne prosjekter og komposisjoner, sier Dagsvik til Harstad Tidende.

Han har store planer om å få gitt ut flere komposisjoner i årene som kommer, når det blir bedre tid til å fokusere på egne ting.

– Det er mange enkeltkomposisjoner jeg skal gjøre helt ferdig. I tillegg skal jeg ta med tid til komposisjonsbiten i tiden fremover, sier Dagsvik.

Du kan stemme på Arne Dagsvik ved å sende sms HT KULTUR 2 til 2399 (5 kr pr. sms).

Siste frist er 30. april klokken 23.59