Sigrun Loe Sparboe (31) slipper sitt femte album ”Vindfang” 4. september. Samme dag vil artisten holde sin aller største konsert hittil i karrieren i Harstad kulturhus.

I sommer varmet hun opp for Lillebjørn Nilsen på Rockefeller i Oslo. Men konserten i kulturhuset blir et hakk høyere opp for Loe Sparboe.

– Jeg er veldig takknemlig. Jeg ser på det som en kjempefin mulighet for å vise frem en konsert med syv stykker på scenen. Rammene rundt konserten gjør at det blir en fin opplevelse for meg, men spesielt for publikum, sier harstadværingen.

Hun kommer til å ha flere Harstad-musikere på scenen under konserten, blant annet cellist Runa Bergsmo og korist Anne Dragland.

– Jeg håper virkelig folk vil komme. Det blir en spesiell konsert - nettopp fordi at det er gode rammer rundt.

Nytt album

For samme dag slipper hun også sitt femte album, ”Vindfang”. Albumet inneholder ti låter som ble spilt inn i studio med plateselskapet Guppa tidligere i år.

– For første gang har jeg virkelig noen som jeg spiller på lag med i forbindelse med plateutgivelsen. Hele prosessen har vært fantastisk fra ende til annen.

Første soloplate kom i 2013 som er titlet ”Uten at du vet det”. Loe Sparboe, som skriver sine egne tekster og melodier, har jobbet med materialet på plata siden hun kom tilbake til Harstad i januar 2014.

– Jeg har tatt meg god tid, og gjort arbeidet skikkelig. Vi har nilyttet til hver minste detalj på plata.

Hun forteller at hun er moden for å vise musikken frem til hele Norge.

– Det å skrive gode sangtekster på norsk vil også si at man må ta seg tid til å reflektere for at låtene skal ha dybde og substans. Jeg er nå veldig klar for å vise den fram til folk.

Variert

Hun mener albumet er variert, samtidig som at det er en tydelig signatur i alle låtene.

– Det er artig at jeg har kommet dithen å se at det er noe som binder låtene sammen. Alle låtene har mitt uttrykk, sier Loe Sparboe.

Sammen med singelen ”Tolv spor” ble platas tittelspor ”Vindfang” utgitt som singel og varmt tatt i mot. Hun har først og fremst hentet inspirasjon fra sitt eget liv, tanker og opplevelser.

– Låtene handler om mitt levde liv og mine refleksjoner over ting, og aspekter ved livet.

– Jeg har vært påpasselig med at det er en fin linje mellom det personlige og det som vipper over til å bli kleint. Jeg skriver nært å ærlig - uten at det er dagboknotater.

En kjærlighet for melankoli preger også platen. Det er rett og slett mer interessant å skrive låter som driver i denne retningen, ifølge arttisten.

– Jeg skriver i for meg selv, og når det er ting å bearbeide. Men ”Vindfang” er på ingen måte en plate å bli deppet av. Noen låter handler om finurligheter i livet, som har vært en berikelse å jobbe med.

Ikke tilfeldig

Og lurte du på albumtittelen? Det har hun en enkel forklaring på.

– Vindfang er ikke en tilfeldig tittel. Ordet er delt inn i to fine ord. Vind er i flyktig, og representerer været, og fang forbinder jeg med nærhet og ro.

– Ordet i sin helhet er også navnet på det første rommet man kommer inn i i et hus. Det gir ly og varme.

Å skrive på norsk er også noe artisten har tenkt til å fortsette med.

– Jeg satt meg ned for å skrive en låt på engelsk i 2012. Midt i låten ble de engelske ordene norsk. Siden da har jeg aldri snudd meg tilbake.

– Det er definitivt enklere å uttrykke seg på språket som er nærmest. Nå har det blitt helt naturlig for meg.

Foto: Oivind Arvola