I år er det fjerde gang gjester fra Russland kommer til festivalen.

– Vi er veldig glade for at vi i år igjen har russisk side med på programmet på Márkomeannu. Det var en viktig milepæl for oss i 2011 da russisk side av Sápmi for første gang var en del av programmet. Márkomeannu er en festival for hele Sápmi, og vi har et mål om å presentere kunst og kultur fra hele Sápmi. Ikke minst er det viktig at vi får til et godt og åpent samarbeid med russisk side og vårt eget folk der, med tanke på situasjonen mellom Russland og Europa, sier Márkomeannus festivalleder, Marita Kristin Eilertsen.

I år tar Márkomeannu imot danseren Semjon Bolsjunov fra Loparskaja i Murmansk-regionen. Han presenterer tradisjonelle danser som har blitt modernisert for å passe inn i samtiden. Sammen med dansere tilknyttet Samisk senter i Lovozero vil Bolsjunov også invitere deltagere fra norsk side inn i dansen under forestillingen på Márkomeannu fredag kveld.

Russisk side av Sápmi vil også delta på barneprogrammet på Márkomeannu med stasjoner med duodji og leker både fredag og lørdag.

Márkomeannu 2015 arrangeres torsdag 23.–lørdag 25. juli.