Mens Spotify stort sett har forblitt det samme programmet de siste årene, har Apple tenkt lenge og hardt på hvordan de skal gjøre inntog i musikkstrømmemarkedet.

Denne uken kom Apple music til selskapets mobile enheter og gammeldagsmaskiner som Windows PC, Macbook og iMac. Med tre måneders gratis prøvetid er det all grunn til å teste tilbudet. Ikke bare på grunn av nysgjerrighet: Apple music er bra.

På overflaten skiller Apples musikkspiller seg fra Spotify og Wimp med utsøkt design - på bærbare enheter. På laptopper og stasjonære maskiner må du bruke iTunes, noe som fremdeles er en forvirrende opplevelse. Her leder Wimp og Spotify fremdeles, rett og slett ved å bruke menyer som er enkle. Det er hvis du primært skal lytte til musikk på bærbare enheter at Apple Music gir mening. Foreløpig finnes tilbudet bare på Apples iPhone og iPad, men skal om ikke lenge også dukke opp til Android, forteller selskapet.

Så til det som betyr noe: Innholdet som skiller Apple fra konkurrentene

  • Radio: Apple music har en egen radiokanal, Beats 1, som faktisk er bra. I går lyttet jeg til en time hvor rapperne Run the Jewels var DJer. Mellom låtene sier de noen greier, men du merker at de legger bånd på seg. "Vi prøver hardt å ikke banne" var en av meldingene. Så ikke forvent så veldig hjertefølte greier, men musikken de spilte var både old skool og sjangeroverskridende. Etterpå kan du finne spillelista, i alle fall hvis du er på en bærbar enhet. Jeg har ikke klart å finne fram til dette på min stasjonære PC i iTunes. Folk som Pharell og Dr. Dre er også blant Apples innleide DJer.

  • Tilpasset innhold: Når du starter Apple Music ber programmet deg velge mellom artister og musikkstiler du digger. Etterpå får du en haug forslag med musikk og spillelister dataen tror du vil like. Jeg ble positivt overrasket over resultatet som du finner i en egen fane. Her så jeg også hvor gode de kurerte spillelistene er.

  • Spillelister 1: Spotify har egne spillelister, ofte delt inn i "musikk du kan høre på jobben" og annet vås. Hos Apple music finner du ting som "Introduksjon til Megadeath", "Electronica fra 90 tallet som ikke bare er hits", "Musikk som bruker Led Zeppelin-samples" og så videre. Min mening er at dette knuser Spotify der jeg har ignorert spillelistene kort tid etter at de ble innført.

  • Spillelister 2: Spotify lar deg enkelt og greit lage egne spillelister og dele dem hvordan du vil og hvor du vil. Der henger Apple music etter. Du lager greit egne lister, men delingen av dem er noe mer tricky. Ikke minst fordi jeg ikke har funnet noen måte å koble meg til andre venner via Facebook eller lignende.

  • Sosiale medier: Her henger Apple music etter på alle områder. Det er mulig noe skjer etter hvert. En uke etter lansering, hadde heller ikke Spotify veldig mye å stille i denne kategorien.

Konklusjonen

Det er gøy å prøve noe annet enn Spotify og Wimp. Kan Apple Music kan bli like populært som Spotify? Helt sikkert. Apple er et usannsynlig stort selskap med syke inntekter og penger på bok.

Kan Apple Music bli like bra som Spotify? Kanskje. Radioen og spillelistene er gode. Problemet er at folk har blitt vant til å dele sine ting og se hva venner holder på med. Der henger Apple music etter. iTunes må også bli bedre hvis jeg skal vurdere å bruke musikkstrømmen på PC.

Apple music koster 10 dollar i måneden. For 15 dollar får du "familiepakken" som gjør at seks enheter kan spille musikk samtidig.