Marthe Valle hadde tatt turen fra Bergen til hjembyen for å presentere musikken hun har laget av tekstene til flere av Sølvi Ytterstads dikt. Da hun inntok krakken ved flygelet i Galleri Nord-Norge, satt tekstforfatteren tre meter unna. En uvant opplevelse.

Bamseklem

- Ja! Det er ikke ofte det skjer, sier Marthe Valle som kunne puste lettet ut etter alle gratulasjonene og en bamseklem av Sølvi. Om hun var nervøs?

- Selvsagt, kjempenervøs!

Det var det i alle fall ikke mange som kunne høre. På sin stillferdige måte tok musikeren tak i tekstene og løftet dem til et nivå som gjorde både tekstforfatteren og publikum stolte. Her fikk vi blant annet høre Havørnas sang, Salme etter mørketid, Natt over Gaza og Alltid på reise. Innimellom fortalte Valle om hvordan tekstene hadde grepet henne etter at hun først oppdaget Fadervår – år 2000.

- Det skjer noe når man skriver musikk til andres ord, og Sølvis tekster har inspirert meg til å skrive musikk som skaper ro og rom for ordene. Da Sølvis fadervår dukket opp, var det som om musikken nærmest skrev seg selv. Hun har så mange sterke tekster, og temaene i de tekstene jeg har plukket ut handler om tro/tvil, røtter, tilknytning, og ikke minst sosialt engasjement. Både Sølvi og jeg har det til felles at vi er opptatt av grunnleggende menneskerettigheter, sier den nyutdannede sykepleieren som har kost seg med tekstene de siste månedene.

Følte smerten

Ett eksempel på det sosiale engasjementet og kampen for menneskerettighetene fikk vi i Natt over Gaza. Der kunne publikum føle smerten i Valles tolking.

Lille ukjente venn er en tekst som traff Marthe Valle midt i magen.

- Jeg har så gode minner fra min oppvekst her i byen. Dette har jeg så lyst å gi til min seks år gamle datter. Det har fått meg til å tenke på hva barn egentlig behøver for at de skal oppleve de virkelig store tingene, sa musikeren før hun avsluttet med Gudsjelovlandet, som også er tittelen på den sjuende diktsamlinga som Sølvi Ytterstad ga ut i 2013 sammen med fotograf Trym Ivar Bergsmo.

Anmerkninga denne ettermiddagen var at tekstene ble noe vanskelig å få med seg. Årsaken ligger i for mye lyd. I et så lite lokale behøver man ikke forsterke alt. Og skal man forsterke, så kan det gjøres med nennsom hånd.

Gudsjelovlandet: Marthe Valle har musikksatt tekster av Sølvi Ytterstad, blant annet tekster fra Gudsjelovlandet som ble gitt ut høsten 2013. Foto: Steve Nilsen Foto: Steve Nilsen