Festspullutstillingens kurator Joakim Borda fortviler. 60 bilder mangler før åpningen lørdag.

Kunstnerne er tilstede, Galleri NordNorge er klargjort. Det eneste som mangler er 60 bilder som onsdag fortsatt sto i Oslo. De skulle helst ha vært i Harstad.

Dermed står den store veggen i galleriet tom, kun med små merker hvor bildene til kunstner Magnus Gustavsson skal henge.

Uklart

- Vi vet ikke helt hvordan vi skal få opp bildene. Vi gjør vårt beste for å klare det, og jobber med flere alternativer. Men vi har ikke fått skikkelig beskjed om at tollen har sluppet bildene, sier Borda, som er hentet inn av Festspillene for å sette sammen festspillutstillingen, slik han har gjort de siste årene.

Bildene som mangler kommer fra London, der Magnus Gustavsson bor og virker.

Gustavsson er svensk, men de siste tiårene har han vært bosatt i London. Han har viet hele sin kunstneriske karriere til å undersøke maleriets vilkår og dets historie. Han underviser ved kunstakademiet i Umeå og har den senere tiden stilt ut blant annet i Gøteborgs kunstmuseum, Museum of Modern Art i London, Oslo kunstforening, Maria Stenfors Gallery i London og Galerie Crone i Berlin. Og kanskje i Harstad.

– Transportfirmaet vi bruker, har gjort en feil, og rent teknisk skal det være enkelt. Det er kunstneren som sender sine bilder til en utstilling. De skal inn i landet og ut igjen når utstillingen er over. Så det er ikke snakk om import, sier Borda, og titter på den sore hvite veggen i det store rommet, hvor bildene skulle hengt.

Trenger tid

Nå ser vi etter kriseløsninger, hvis ikke bildene rekker opp i tide. Det tar tross alt tid å skulle montere 60 bilder, sier Borda, fortvilt. Han har sjekket med flytransport og andre muligheter, men landet er langt, og infrastrukturen vanskelig i slike tilfeller.

Kunstneren selv er løsningsorientert.

– Det er jo ikke så mye man kan si i en slik situasjon. Men veggen er her, og jeg sitter og funderer på en plan B, sier Gustavsson, som på ingen måte har gitt opp.

– Man kan ikke svartmale situasjonen, og veggen skal heller ikke være hvit til åpningen. Det finns jo maling å få kjøpt i byen, sier han, og ser på veggen...

Kurator Joakim Borda fortviler etter at kunst som skulle til utstillingen under Festspillene har blitt stående fast i tollen. Bildene skulle dekke den store veggen i galleriet. Nå er det ikke sikkert at de rekker utstillingsåpningen lørdag i Galleri Nord-Norge. Foto: Øivind Arvola
Slik skulle veggen til kunstner Martin Gustavsson sett ut i Galleri NordNorge.