Det har pågått lenge nå. Noen begynner å bli trøtte. De fleste blir bedre og bedre. Ingen blir sjøsjuke, så langt vi vet i alle fall, sjøl om Kapp Horn-stormene har blåst øreflippene ut av ledd hos mannskapene på racerbåtene som er utgangspunktet for dette ni måneder lange taktiske spillet i ni etapper. Hva vi snakker om? Seiling, sjølsagt. Selveste Volvo Ocean Race, men på dataskjermen, hos verdens største tilbyder av seilsimulatorer på nett, Virtual Regatta. Vi seiler jorda rundt i monsterstore seilbåter, men trygt og tilbakelent i sofaen. Ikke særlig barskt, og i alle fall ikke så tøft som de ni båtene som faktisk, og i virkeligheten akkurat nå kriger med vær og vind for å komme seg trygt - og fort over Atlanteren. Men ellers er alt likt. Samme vær, like båter, samme startsted, og rute, samme ankomssted - denne gangen er det Lisboa. ”Vi” er ca 198 000 sofaseilere fra hele verden, og den som kommer først i mål får ei dyr klokke i premie og en tripp til neste etappemål - og kanskje en tur i Abu Dhabi Racing Team med skipperen Charles Caudrelier. Han er en tøffing - en olympisk idrettsfigur. Langt der ute på havet må han og de åtte andre om bord takle vær, vind og kniving fra de andre båtene, hekte seg på så mange stormer han kan - det er det som gir fart og framskritt - tolke meteorologi og spå været mange dager framover. Han må jage resten av mannskapet, også de eliteidrettsutøvere, som piska skinn opp og ned og hit og dit når båten skal endre den minste retning. De må flå av, og kle på seil store som fjell mens havet vasker over båten. Prøv å brette laken mens kona hvert femte sekund slenger ei bøtte vann i trynet på deg. Etter noen dager ville både du og jeg trolig opptre som oppsetsige hunder og mytterister, men de elsker det.

Som sofaseiler gjør du de samme taktiske valgene, leter etter samme vindvinkler, legger opp ruta for å gnage til deg en meter mer enn naboen. Forskjellen for en sofaseiler er at han aldri blir våt på føtn.

Fascinasjonen med spillet er at seilinga foregår i virkelig vær, og de beste simulatorseilerne seiler jamt med de virkelige gutta og jentene der ute. Men de slipper jo all jobben om bord. Du kan seile på pædd og telefon. For å få maks nøyaktighet er det greieste å bruke nettleseren på dataen. I praksis navigerer du på dataen, og sjekker og småjusterer på de mindre plattformene. Ekstra artig er sjølsagt å få venner og kolleger med på leken. I Harstad Tidendes redaksjon har vi tre seilere som konkurrerer om en liten premie. Det finnes nasjonale grupper å melde seg på, hvis du vil øke motstanden noen hakk. At harstadværingen Knut Frostad er toppsjef for Volvo Ocean Race hjelper neppe båten din rundt jorda, men du får garantert hilse på ham hvis du vinner en etappe. Du havner også på ei internasjonal rankingliste. Virtual Regatta byr også på et vell av andre seilaser å hive seg med på, og med nok tid kan du bygge et internasjonalt ry som virtuell konkurranseseiler.

Det finnes etter hvert en del hjelpemidler for å komme unna timelange natteøkter med leiting i værmønster for å tråkle seg inn i den ruta som bringer deg noen meter foran røkla. Bruk dem eller la være. Bonusen med spillet er sjølsagt en større og bredere forståelse om framdriftsenergien i Vårherres vind, skills våre forfedre polerte til fullendelse, og som nå er økologisk hobby og idrett for moderne mennesker. Da vi gikk med på å levere denne lille omtalen til spillnørden som er redaktør for denne sida, var første spørsmålet hvordan man kan senke motstandernes båter. Med løftede øyenbryn, i en medlidende, livsvis og pedagogisk tone, var svaret: - Kjære deg, det kan man nok ikke.