Da Harald Troøyen og Per Kai Prytz fredag mottok Harstad Sparebanks kulturpris for 2014 viste de med all tydelighet at de var fortjente vinnere.

Troøyen og Prytz var nominert til prisen først og fremst for deres årelange innsats gjennom Det Store Julespillet, men begge er godt kjent for mang en harstadværing for også å kunne spille på andre strenger.

Inspirerende

– For oss er det en stor annerkjennelse å motta denne prisen. Selv om vi har holdt på med julespillet siden 2007, og ikke har tenkt å gi oss på enda mange år, er det inspirerende å vite at så mange fortsatt setter pris på dette eventyret, som egentlig handler om en verden som ikke eksisterer. Det er på mange måter et spill og en historie fra en fantasy- verden, sier de to, som ikke legger skjul på at det hvert år ligger mye arbeid bak en så omfattende produkksjon.

– Selv om noen av hovedrollene har de samme aktørene, er det likevel utrolig mye øving som skal til i og med at vi hvert år skifter på skole vi henter elever til ulike roller og som statister.

Gode klassemiljøer

– Derfor starter øvelsene opp allerede i slutten av august, og varer helt frem til generalprøven i månedsskifte november/desember. Det vi blant annet opplever med denne måten å gjøre det på, er ifølge tilbakemeldinger vi mottar fra lærere at det er med på å skape gode klassemiljøer og godt samhold blant elevene, sier de to prisvinneren som begge er lærere i harstadskolen.

100 store og små

I juryens begrunnelse for å gi prisen til de to aktive kulturbærerne heter det blant annet:

– Sammen har prisvinnerne skapt en av de største, beste og lengstlevende juletradisjoner i Harstad. Hvert år fra 2007 har de gjennomført Det Store Julespillet, med 100 store og små aktører på scenen i Harstad Kulturhus. Mer enn 12.000 personer har kjøpt billett til denne forestillingen. De har selv skrevet musikken til forestillingen, og Troøyen har også deltatt i fremføringen. I tillegg har de benyttet profesjonell bistand til både regi, scenografi og teknisk gjennomføring.

Harstad Sparebanks kulturpris 2014 går til to kreative skapere av tekst, musikk, teater og ablegøyer som har gledet svært mange og som gjør Harstad til en bedre by å bo i.