Anledningen er Music Freedom Day som arrangeres verden over den 3. mars. Dette for å feire musikk og ytringsfrihet, og for å støtte musikere og komponister som blir forfulgt.

At kulturbyen Harstad skal være vertsskap i år, er naturligvis ikke tilfeldig. Harstad var nemlig verdens første friby for musikk. I samarbeid med Kultur i Troms, Troms fylkekommune, var ordførerMariann Bremnes klar til å ta i mot en forfulgt musiker til Harstadi februar 2013. Og etter en lang prosess – der både SafeMUSE ogFreemuse pluss nettverksorganisasjonen for fribyene, ICORN, ogNorsk PEN var involvert – kunne Harstad ta i mot sin førstefribymusiker, Abazar Hamid, i desember 2014.

Under tirsdagens arrangement i Harstad, er det for første gang at fire friby- og residensmusikere i Norden er samlet og spiller sammen med norske kolleger.

Music Freedom Day Harstad 2015 arrangeres av SafeMUSE i samarbeidmed Kultur i Troms (Troms fylkeskommune), Harstad kulturhus,Harstad kommune og Festspillene i Nord-Norge.

Konferansen finner sted på Høgskolen i Harstad og åpnes av stortingspresident Olemic Thommessen. OleReitov fra Freemuse vil legge frem fersk statistikk fra 2014 omdokumenterte brudd på ytringsfriheten både på musikkområdetspesielt og kunstområdet mer generelt. Gjennom samtaler medmusikerne Abazar Hamid, Ramy Essam og Khaled Harara vil bakgrunnenfor disse artistene bli belyst.