- Gnistrende

Kunstkjenner Sigurd Stenersen har vært på utstillingen hos Harstad kunstforening, der Ann Kristin Aas og Ingrun O. Myrland stiller ut denne uken. Han er imponert.

Dette skriver Stenersen etter å ha vært på utstillingen til kunstnerduoen:

Det er litt av en utstilling som Harstad Kunstforening presenterer fram til 8. februar. At man starter med en visning i samklang med Ilios, speiler at man tar på alvor samtids behov for å vite litt om hva som skjer av nyskaping i dag her hjemme.

I kunstforeningas lokaler møter vi nå to yngre kunstneres søking mot uttrykksformer som prøver ut spenningsfeltene mellom kunstner og iakttaker. På et vis er dette kanskje den mest interaktive mønstring som til denne dag er vist her i byen.

Arbeidene rommer mangt. – De handler om organiske og fysiske forfallsprosesser, om reflekser over levd liv, om med-dikting og assosiasjoners lek hos tilskueren..

Når du kommer inn i lokalet, virker rommet tomt. Hva var nå dette? Noen esker og små rammer montert sirlig på veggene. Hvitt og trehvitt, svake pastellklanger i noen runde ”veggskjold”, en frittstående blomsterkasse med gresstorv. Småpent feminint inntil besvimelse. Men så! Du går rundt og er i dine øynes makt!

Her er tekstilkunstneren som arbeider med ”skulpturell søm”. Det er Ingrun O. Myrland (ref IOM-- i tittelen) som bl a viser fem store og forbløffende medaljonger. Det er en slags tekstile kotekart som gir overraskede romfølelse. Du opplever landskapsformer, treverk som har forvitret, vandringer inn mot noe som berører deg. Jeg har sjelden møtt et visuelt uttrykk som til de grader har tviholdt på oppmerksomheten.

Og vi møter en serie med små «kjøkkensamtaler». Underfundige koplinger mellom samtalefragmenter og skår av kaffekopper, som kopler inn gjenkjennelse, nostalgi, fortids magi. - Det hele formet som småskulpturer i form av haiku-dikt. Spenstig og spennende!

”Til minne om en lyd” står jeg hjelpeløs overfor.

Ann Kristin Aas (ref --AKA i tittelen) er ikke enkel å plassere. Hun er nyskapende og søker å kombinere tekniske uttrykksformer og materialer. Hun er opptatt av spennet mellom liv og forfall, stegene som fører fra prakt til intet. Det som virkelig imponerer, er hennes evne til å bruke materialenes egenart i samspill med naturelementer. Her skal nevnes ”A piece of land” –plantekasse, rammer, glass, mose og gress.

Og «Speiling» viser visne, hvite orkideer med metallform i hvit ramme. Om de hadde vært montert i et fryselager, kunne det ikke ha blitt mer iskaldt, men de gir speilinger, reflekser, frostlyn fra noe som var. Om du vil, kan du ane noe om dødens uavvendelighet. Men, likevel!

Kunstnerens hovedverk er imidlertid «Memorial Portraits II», i alt 20 objekter i form av små kasser i tre og med glasslokk. I disse er plassert trestykker. Utgangspunktet er blad som er i ulike stadier av forfall, konturene er overført til finer, sagd ut og brannsvidd i kantene.

Resultatet er fantasi-eggende. Ett er at man kan se i glimt degenerasjon i ulike faser, og tidsforløpets avsluttende pregning av alt levende. Men figurene åpner for bråttsjøer av assosiasjoner, fordi de inviterer i den grad til med-diktning. Du ser kontinenter, dyr, figurer, noe du har glemt eller bare har skubbet til sides. På meg fungerte de som rene Rorschach-figurer. Og de har en enkelhet og merkelig nok en balanse som gir dem estetisk sett smykkekvalitet.

Altså, en gnistrende utstilling, bare du kommer nær nok. Det er kanskje noe ufrivillig komisk over eldre menn som stavrer omkring og utstøter et skjelvende ”hurra.” Uansett det må sies:

HURRA ! for IOMAKA .

Til min egen generasjon: Hiv dokker i kalosjan! Og til alle: Kunstforeninga har noe å by på!

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Festspillene med bestillingsverk av søsknene Bremnes

Deres første større samarbeid på 18 år.

Et løft for Anna Rogde

Sør-Troms Museum ser med glede på kommunestyret i Harstad øker tilskuddet til Anna Rogde.

Helmaraton med salmer

Skånland sangkor gikk søndag inn for å gjennomføre en helmaraton med alle advents- og julesalmene som mål.

Konsert og fotoutstilling for eldre

De eldre har en riktig godbit å se fram til neste høst. Kanskje blir det to.

Gave til den første som møter opp på det hemmelige stedet

Rampestrek er med når en gategave henges opp på et hemmelig sted søndag.

Mistet bestefar til mystisk influensa

15.000 nordmenn antas å ha omkommet av Spanskesyken. Jens Ingebrigtsens bestefar var en av dem. Nå sier forskeren ved UNN Harstad at det kan skje igjen.

Se video:

Her øver F35 på Evenes for første gang

- Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger.

HIL har styrket klubbledelsen

Ei kvinne og sju menn leder HIL fram mot årsmøtet i februar.

Du avgjør hvem som får idrettsprisen

Fem kandidater kjemper om idrettsprisen. Du bestemmer hvem.

– Åsegarden er perfekt for flerbruk

Lanserer idé om nytt lokalt Idretts-Mekka

– Idretten er utålmodig

Idrettsrådet ber Harstad kommune om å få opp farten.