Tidligere harstadværing Safia Abdi Haase had­de blitt for­talt at hun skul­le kom­me til Halden­gal­la­en for å hjel­pe ord­fø­rer Thor Edquist å over­rek­ke en pris. Men end­te selv opp som Årets haldenser. Da kom tårene, skriver Halden Arbeiderblad.

– Han lur­te meg. Jeg trod­de bare jeg skul­le hjel­pe til, sier en ty­de­lig rørt og over­ras­ket Safia Abdi Haase til Halden Arbeiderblad.

Hun hadde ingen anelse om hva som ventet henne.

Safia for­tel­ler at nå som hun har bodd i Halden i sju år, så ser hun på Halden som sitt hjem. Hun var en innvandrer, men er nå ferdig vandret. Og nå mot­tok hun også byens gjeveste pris.

– Jeg ble sjok­kert, fordi jeg aldri had­de kun­net for­ven­te at jeg kun­ne få en sånn pris, sier hun til avisen.

Safia kom til Norge i 1992 med sine tre døtre.  De ble raskt bosatt i Harstad hvor hun begynte å studere. I 2002 kom dokumentarfilmen «Safia og hennes døtre» ved Karl E Rikardsen fra Harstad, som handler om deres møte med norsk kultur.

I Harstad er hun kjent som «mor» til Multicultura-festivalen som arrangeres hvert år i oktober. Hun har oppnådd en rekke anerkjennelser: Forsoningsprisen for 2007, æresmedlem i Norske Kvinners Sanitetsforening, Troms fylkes likestillingspris 2001 og Harstad sparebanks kulturpris 2000. Hun ble utnevnt til æresambassadør for Harstad.

3. oktober i fjor fikk hun St. Olavs ordenen, det vil si Kongens fortjenestemedalje av høyeste rang. Den fikk hun for sitt arbeid og kamp mot vold mot kvinner, en mangeårig kamp som har gjort at hun i dag går under betegnelsen Ambassadør i kampen mot vold mot kvinnekroppen.

Nå jobber Safia i Stiftelsen Amathea, hvor hun arbeider med kvinnehelse med dybdefokus på somaliske kvinner og kjønnslemlestelse.