Da Skånland kommune ville legge ned skolen på Sandstrand, svarte bygda på en noe uventet måte.

- Vi ønsket ikke å stille opp i media med sutremunn. Vi ville heller gjøre noe annet som ga oss positiv omtale i media, og som viste at kommunen ikke kunne tulle med oss, sier Marita Ramstad Kvanli, leder i bygdelaget Midt i blinken i Skånland kommune.

Som sagt, som gjort. Bygdelaget laget en "nakenkalender", som har gitt bygda uvant oppmerksomhet. Blant annet har VG omtalt saken og bildet av en naken mann «utkledt» på middagsbordet som julegris, flankert av en rekke lettkledde menn og kvinner har allerede gått sin seiersgang i sosiale medier. følge Kvanli har telefonen ringt i ett, også fra media i Sverige.

- Dette beviser at vår metode var rett. Nå vil kommunen bygge om skolen og pusse den opp til et oppvekstssenter med kombinert skole og barnehage. Vi gleder oss veldig til det står ferdig, sier Kvanli.

Lørdag er selve lanseringen av kalenderen under julemessa på Sandstrand.

- Inntektene går til bygdelaget Midt i blinken, som er en bygdeutviklingsgruppe. Vi har kostnader med kalenderen og må selge en del for å gå i null. Men vi bruker penger på arrangement og aktiviteter i bygda, som for eksempel fyrverkeri til barna nyttårsaften. Vi har også en egen drilltropp.

Det er ulike lag og foreninger i bygda som viser fram uvante sider av alle småbygdene.

- Vi har tatt bilder av de som har turt å stille opp. Med vært bilde følger også en liten tekst som hvem som er på bildet og hva de representerer.

Midt i blinken er en beskrivelse av bygda Sandstrand som ligger midt i mellom Grovfjord og Evenskjer i Skånland.

- Vi hadde strengt tatt ikke trodd vi skulle få stor oppmerksomhet. Vi hadde regnet med litt i og med at kjendisen Finn Schjøll er med på et av bildene. Vi har trykket et opplag på 400 og håpet på at kanskje 200 av kalenderne skulle selges. Nå tyder mye på at vi må trykke opp flere, smiler Kvanli.

Sigurd Magne Torbergsen blir tatt vare på av Ajna Nystad, som har startet gårdsdrift på si' i bygda. Foto: Hilde T. A Johnsen, Privat