Med små justeringer år etter år befester ”Det store julespillet” seg som en av de store, gode  førjulstradisjonene i Harstad. Årets utgave er kanskje den beste.

Årets forestilling er det åttende i rekken. Det som skulle bli kun en forestilling i 2007 har vokst seg til en fast tradisjon i førjulstiden. Det er ikke en selvfølge, for den krever mye av mange.

Byen skal være stolt over at den har slike hverdagshelter som står på for å lage dette på dugnad, for forestillingen og forberedelsene er en stor berikelse for Harstad. Den gir glede og utfordringer til mange, både store og små.

Skoleunger gleder seg til de blir gamle nok til å være med, og teaterinteresserte får mulighet til å vokse med rollen - og inn i nye roller.

Det er bare å se på årets nissejente; den fjerde i rekka. Talentet Vilde Øien Karlsen (16) er ny i rollen, men ikke i  forestillingen. Hun har tidligere spilt iskongens hjelper. Overgangen klarer hun med stor overbevisning, med godt spill og klangfull sang. Også den nye iskongen, Sigurd Magne Torbergsen, leverer en god og skremmende innsats.

Flere av de gamle kjenningene i forestillingen har rokkert på rollene. Det er bra, så de ikke stivner i gamle vaner, men kan skape variasjon og utvikling i en slik forestilling. Det krever den. I den sammenheng er det godt å se at John Tore Fossland er hentet inn som instruktør. Det har gitt skuespillerne en ekstra trygghet i rollen, og forestillingen er blitt klart strammere og fått mer tempo.

 Totalt sett er dette den mest helstøpte utgaven gjennom åtte år.

Men med årene er forestillingen strippet ned og strammet inn. Kanskje fortjener forestillingen til neste år igjen et løft i scenografien - og litt mer nerve.

For vi er mange som gjerne vil se den igjen og igjen, ikke bare som tradisjon, men forhåpentligvis også med spenning og glede over nye talenter og teatralske krumspring.

Medvirkende: Nissejenta: Vilde Øien Karlsen. Prinsen: Simon Dankertsen. Nissen: Even Mannerud. Nissemor: Stine Sjanett Slettbakk. 7. Nissefar: Jørn H Pedersen. Redd-Nissen: Viggo Isaksen. Kongen: Martin Mortensen. Dronninga: Eirin Gabrielsen. Lilleprinsessa: Erle Berg Johansen. Julio Feliz Navidad: Svein Inge Johnsen. Hoffsjefen: Gunnar Aamot Hansen. Trubaduren: Harald Troøyen. Hoffdamen: Maiken Ariell Rasmussen. Vactio: Håkon Nergård. Iskongen: Sigurd Magne Torbergsen. Iskongens tjener: Marlene Bergland Krøtø. Smikk: Lena Fagerli. Smakk: Ingrid Fagerli. Smukk: Nora Fagerli. Maria: Stine Mari Langstrand. Josef: Dag Erik Enoksen. Ballerina: Miriam Hansen Troøyen. Smånisser: Kila skole. Landsbyunger: 4a og 4b fra Harstad skole, 6a og 6b fra Kila skole. Statister: fra Kila skole. Dansere: fra Medkila skole. Musikk: Harstad Janitsjar. Manus, musikk og idé: Harald Troøyen og Per Kai Prytz. Regi og instruksjon: Bente Reibo. Instruksjon: John Tore Fossland. Scenografi og projeksjoner: Tor-Bjørn Gundersen og Martin Berg. Koreografi dans: Christina Lall og Miriam Hansen Troøyen.Kostymer: Stine Flermoen og Lena Fagerli. Musikkarrangement: Ole Thomas Gjærum