Få har vel hørt historien om Henrik Larsen Skjæret fra Balsfjord som aldri rakk fram til Eidsvoll. Hans historie fortelles av skuespillerne Jeanette Solbakken og Alexander Rindestu fra Rimfrost teaterensemble.

– Det er ei stor historie ispedd ironien i å bo i Nord-Norge i 1814, sier de.

– Man blir overrasket over Nord-Norges posisjon i den tida. Hvor mye de som bodde og jobbet her brydde seg, vet jeg ikke. Men noen var engasjert, som mannen fra Balsfjord som aldri kom seg til Eidsvoll.

Solbakken og Rindestu framfører også fire autentiske historier fra livet under 2. verdenskrig, blant annet fra livet i Honningsvåg og det å være førerens adjutant.

– Historiene gjør inntrykk. Det er nært i tid, men likevel så fjernt for de fleste. Det går for eksempel ikke an å forestille seg hvordan det er å plukke lik fra en båt og stable dem opp på en lastebil, sier Rindestu.

Historiene er hentet fra boka ”De nære årene”, bearbeidet av Solbakken og Rindestu og framføres som monologer.

Bakgrunnen for deres historiske tilbakeblikk i forestillingen ”I frigjøringens tegn” er at vi er inne i jubileumsåret 2014. Norge fikk sin egen grunnlov og 25. oktober er det 70 år siden Finnmark ble frigjort fra de tyske okkupantene.

Griegs A-mollkonsert er hovedverket på konserten. Det fremføres av pianisten Håvard Gimse og divisjonsmusikken. Gimse regnes som en av Norges fremste pianister.

– Han er en stor musiker. Hans forkjærlighet for skandinavisk og norsk klassisk musikk har gjort ham til en av de mest innflytelsesrike artister på denne arenaen, sier produsent Merete Jakobsen Klæboe. Om bakgrunnen for konserten, sier hun:

– Vi ville markere det som var starten på slutten av krigen. Her underbygger musikken med Gimse og divisjonsmusikken historiene og skaper stemninger.