– Det er ulike teknikker på utstillingen, forteller avdelingsleder på Trastad samlinger og kurator for utstillingen, Simone Ritter.

– Det spesielle med outsider art-kunstnere er at de ikke forholder seg til tradisjonell normer. De har sine egne uttrykk, intense uttrykk.

– Det at de er litt egenrådige gjør kunsten deres spennende og nyskapende, sier hun.

Intrikat

Wenche Nilsen i Alta har med en rekke broderier, noen litt skjevstilte. Felles for hennes verker er abstrakt fargebruk.

– Skjevheten oppstår i broderingen. Det er utrolig mye arbeid i hvert broderi, hun bruker tre måneder på hvert bilde. Det er en intensitet i hennes mosaikkaktige broderier.

Gunn Johansen fra Kvæfjord, med kunstnernavnet Dame Goodchild, har med tre skulpturer. En av disse er det abstrakte kunstverket Jegerens siste felle.

– Outsider art-kunstnere er selvlærte, som Ann Mari Eriksen fra Bergen, som viser svært intrikate perlebilder.

– Erika Eikås, også fra Bergen, har applikasjoner der hun klipper ut motiver fra stoff og setter dem sammen til nye bilder.

Kjenning

Utstillinga i Outsider Art Galleri er til de grader fargerik.

– Fargerike og intrikate. Vi har kalt utstillingen visjonære fortellinger. Kunstnerne inviterer oss inn i den verden de befinner seg i, sier Ritter.

En «gammel kjenning» er også representert i utstillingen.

– Her er stofftrykk av Herleik Kristiansen. Dette er ikke nye verk, men noen som lå i våre arkiver på Trastad, faktisk noen av de eldste motivene han laget.

Audgunn Wilhelmsen er, i likhet med de andre, ukonvensjonell.

– Hun har alltid en fantasivenn som dukker opp i alle verkene hennes, sier Ritter,

Berikelse

Simone Ritter er stolt av å kunne presentere den fjerde outsider art-utstillingen.

– Det er en berikelse med kunst av selvlærte kunstnere, sier hun. – Felles for dem alle er at de er genuint opptatt av å uttrykke seg gjennom kunsten.

Utstillingen i Outsider art-galleriet står til 17. mars.