Riktig mange hadde funnet veien til Galleri Nord-Norge tidlig lørdag formiddag. Anledningen var Vokal Nords konsert under ILIOS-festivalen, en konsert som også skulle inkludere en performance med kunstneren Kiyoshi Yamamoto. Før konserten startet, kunne de publikummerne som også hadde vært til stede under åpningen torsdag kveld, konstatere at noe av kunsten var plukket ned fra veggene. Det ble klart hvorfor da koret kom inn som en virvelvind i lokalet, ikledd de fargerike maskene og kappene. Mens koret bevegde seg rundt, sang de musikk av Johannes Brahms og den nålevende tyske komponisten Wolfgang Rihm. Det var lett å se at publikum langs veggene lot seg fascinere av performancen som besto av korsang og de fargerike kostymene til Yamamoto.

Himmelmusikk

Etter en liten pause, kom koret tilbake for å tolke både ny og gammel musikk. Vokal Nord er for tiden på turné i landsdelen med et program som dreier seg om himmelsk musikk i ulike betydninger. Turneens dirigent, tyske Jörn Andresen, fortalte om de ulike verkene, før de gikk i gang utvalgte satser fra Karlheinz Stockhausens Tierkreis – et verk som tar for seg de ulike stjernetegnene. På dette stykket fikk de med seg Solmund Nystadbakk på theorbe, Bjørn Andor Drage på piano og festivalpoteten Håvard Lund på bassklarinett. De fortsatte videre med et storslagent korverk av Bach, før konserten avsluttet med et splitter nytt verk. Favourites av David Bratlie er en blanding av resitert tekst og sang, og hvor høretelefoner og digitale enheter var et nødvendig redskap for alle koristene.

Ungt publikum

Konserten trakk publikum i alle aldre. Mange barn var å se. De likte tydeligvis det de hørte, for sjelden har man opplevd så stillesittende små. HT møtte to av dem. Ellinor (4) og Annika (6) Lind Hofsøy koste seg med solbolle og kakao inne på ILIOS-loungen i gågata etter konserten, og de syntes det hadde vært fint å være på konsert. Mamma Sarah Maria Hofsøy kunne fortelle at det var første gang de hadde vært på den typen konsert. Det hadde tatt litt tid før yngstejenta hadde skjønt at konserten var i gang, men de hadde vært en fin opplevelse for alle tre.

PÅKLEDNINGSKUNST Kiyoshi Yamamotos fargerike kunst var hentet ned fra veggene og ble brukt som kostymer for koristene. Foto: Inga Helene Juul
KONSERTGJENGERE Ellior (4) og Annika (6) Lind-Hofsøy var to av de yngste som overvar konserten.