Det sier festivalsjef for Ilios, Anders Eriksson.

– Vi har i år rundt 20 arrangement under Ilios. I hovedsak samler vi våre forestillinger ved Galleri Nord-Norge, Nordic Hall, Nordic Pub og Harstad kino. Et annet sentralt punkt blir gågata Rikard Kaarbøs gate. Her vil vi ha ILIOS Lounge med festivalkontor og aktiviteter både utendørs og inne. Minikonserter, kunst som puslespill og kunst som blir tatovert, det blir varm kakao og krem.

Åpningskonsert

– Vår åpningskonsert i Nordic Hall. ‘Ekkokammer’ av Maja S.K Ratkje og Trondheim Voices. En fascinerende miks av konsert, underholdende forestilling og biografisk fortelling, sier Eriksson.

– Maja Solveig Kjelstrup Ratkje kommer fra Trondheim. Det er første gang hun er med på Ilios i Harstad.

Hun har allerede vært i byen i møte med 24 elever fra Harstad kulturskole.

– Her vil en få oppleve lyden av tidevannet i Harstad gjennom åtte høyttalere plassert i en oval. Elevene har spilt inn musikk og lyd med utgangspunkt i tidevannstabeller fra Harstad havn. Dette har Ratkje satt sammen, forteller Eriksson.

Han forteller at rett etter Ilios i fjor inngikk samarbeid med Ratkje med tanke på 2018.

ILIOS 25 år

– ILIOS er 25 år i år. Det var John Lien og Kirsten Monique Jenssen som var initiativtakere til festivalen. De vil være på plass under festivalen.

– Det skjer når vi markerer ILIOS 25-årsdag med italienske bobler, ILIOS-gründere og 22 utøvere i Nordic Hall. Her er messing og slagverk fra FMKN, mindfulness med tuba-trioen Microtub og de super-kreative kvinnene i tuba- og elektronika-duoen Skrap, forteller Eriksson.

Kunstner

– Årets ILIOS-kunstner heter Kiyoshi Yamamoto, og det er ILIOS kurator Ingeborg Annie Lindahl som har valgt ham.

– Kiyoshi jobber med tekstil og fokuserer på strukturer og fargenyanser. Kunstneren er født i Japan og oppvokst i Brasil. Han presentere rer også helt ny performance sammen med Vokal Nord lørdag 3. februar. Den er forberedt, men øves inn på stedet lørdag morgen, så dette blir rykende fersk kunst

Susanne Lundeng kommer med musikken til et helt nytt album som får livepremiere på Ilios. Dette er noe av det som er på menyen i jubileumsåret.

– Polkabjørn & Kleine Heine var her i fjor og gjorde stor suksess. Denne gangen kommer de i trioformat med operasanger Halvar Djupvik på laget. Ellevill musikalsk humor, sier Eriksson. Ilios samarbeider med lokale bedrifter på mange områder. Når det gjelder info og markedsføring er det reklamebyrået HIPP Hurra som gjør jobben, inkludert ny nettside. Her ligger all informasjon og hvordan en får tak i billetter. Han har droppet folder og plakater.

– Det er muligheter til å kjøpe seg både enkeltbilletter og festivalpass. Vi har lagt opp til at det skal være mulig å få med seg det meste av det som skjer. Nettsidene er tilpasset mobilbruk, og vi ser at folk bruker mobilen som programfolder. Også den årlige ILIOS-vandringen på søndagen. Jeg håper at vi skal runde 1800 solgte billetter, sier Anders Eriksson, produsent for ILIOS 2018. Budsjetter for festivalen er på 1,1 millioner kroner i rene penger. Teller man med alle bidrag som samarbeidspartnere leverer i form av alt fra konserter til logistikk er budsjettet på mer enn det doble.

ÅPNING: Åpningskonserten under ILIOS 2018 skjer i Nordic Hall. Det er ‘Ekkokammer’ av Maja S.K Ratkje og Trondheim Voices. Foto: Christina Undrum
KUNSTNER: Årets ILIOS-kunstner heter Kiyoshi Yamamoto. Kiyoshi jobber med tekstil og fokuserer på strukturer og fargenyanser. Foto: Linn H. Stokkedal
KUNSTNER: Komponist Maja S.K Ratkje har klippet og mikset opptakene til stykket ”Tidevann” Musikk og lyd er spilt inn av 24 elever fra Harstad kulturskole. Foto: Tom Helstad