Det er elskere av japansk tegnefilm som skal tilfredsstilles 27. og 28. januar, når Harstad Kino feirer det beste innen denne sjangeren.

«Japansk animefest» er hovedsakelig et tilbud for ungdom, men programmet inneholder også en spennende film for barn med søte katter, «Katteprinsen», og en film som passer like godt for ungdom som for godt voksne: «In This Corner of the World». Det er en oppvekstskildring satt i Hiroshima før andre verdenskrig.

Topp kvalitet

Japansk anime, eller tegnefilm, som har en rik historie og er svært populær i hele verden, også i Harstad.

– Jeg prøvde med en japansk anime for noen måneder siden, og da var det interesse. De ihuga tilhengerne er ungdom og unge voksne, og jeg synes det er viktig å gi dem et tilbud, sier Helene Hokland.

Hun lover filmer av topp kvalitet og én norgespremière.

– Filmene vi viser har spennende historier og omhandler viktige temaer. Og det er tegnefilm av topp kvalitet, sier hun.

– De som ikke er kjent med hva japansk anime er, eller som er spesielt interessert i japansk anime, kan sørge for å få med seg et foredrag av Norges ekspert på japansk anime, Hans Ivar Stordal. Hans foredrag før filmen inneholder blant annet en innledning til «In This Corner of The World». Foredraget og filmene er en flott måte å bli kjent med japansk kultur på, og utvide horisonten, sier hun.

Kompleks

Norgespremièren er «A Silent Voice».

– Jeg er stolt over å ha den første visningen av denne filmen i Norge. Dette er en film om en ung mann som blir utfrosset av klassekameratene etter at han mobbet en døv jente så mye at hun flyttet. Flere år senere er han ute etter å gjøre det godt igjen, forteller Hokland.

Temaene i japanske tegnefilmer er, som man nok skjønner, temmelig ulikt de som kommer ut av Disney-konsernet.

– Japanske tegnefilmer er mer komplekse. Og så viser de jo japansk kultur, som kanskje virker rar på noen.

Ett utspring av japansk populærkultur er «cosplay», en hobby der en person kler seg ut for å ligne en bestemt rollefigur.

– Vi har også Cosplay-kostymekonkurranse der vinneren av beste kostyme sikrer seg gratisbilletter til Harstad Kino, sier Hokland.

Utvikles

Anime-kulturen i Japan er stor, og det er mye å hente til framtidige minifestivaler – også av andre sjangre.

– Jeg håper å utvikle dette, og vise annen type japanske filmer, sier kinosjefen.

Japansk animefest er støttet av Norsk filminstitutt og organisert av Harstad kino.