Tradisjonen er godt etablert i Harstad: Når sola endelig er tilbake må det feires i ord og toner.

Det er Harstad Kulturhus som er vertskap for de såkalte «sollunsjkonsertene» med Ola Bremnes og Arctimus trio, i samarbeid med Kultur i Troms. Torsdag opptrer Bremnes med nytt manus i foajeen på kulturhuset, ledsaget av tre landsdelsmusikere fra Troms og Nordland: Runa Bergsmo på cello, Ann-Sofie Godø på piano, og Øivind Nussle på fiolin.

Ordførerens hilsen

– Den første sollunsjkonserten i Harstad ble arrangert i 1995 i rådhusfoajeen i Harstad. Jeg tror ikke Ola var med da, men landsdelsmusikerne var med. Det var daværende journalist i Harstad Tidende, og en av Festspillenes fedre, Jan Kristian Nilssen som lanserte ideen for ordfører Britt Skinstad Nordlund. Hun likte ideen og gjennomførte konserten. Og ordførerens hilsen til befolkningen har alltid vært en del av arrangementet. Det har også vært en tradisjon at Harstad kommune spanderer solboller på både barn og voksne, mimrer kulturhusdirektør Ola M. Løkholm.

Det er stort oppmøte på dette arrangementet, så konserten settes opp to ganger rundt lunsjtida.

– Folk gleder seg til Ola Bremnes sine nye verselinjer om det Herrens år 2017. De ypperlige musikerne fra Arctimus og deres kollega fra Narvik setter et utsøkt tonefølge på Olas tekster, sier Løkholm.

Barn i fire puljer

Det er ikke bare voksne harstadværinger som har behov for å feire sola. I nesten like mange år har Ola, Runa og Ann-Sofie spilt og sunget for, og sammen med hundrevis av barn fra byens barnehager.

I regi av kommunen samles barna til solbollekonsert i Lillesalen i fire puljer. Der blir de fortalt eventyret om sola og mørketida, illustrert av danseren Maria Henriette Nygård. Barna har for anledningen pyntet seg med soldrakt eller hodepynt og pleier å være svært engasjerte i forestillingen. De hjelper fortelleren Ola med å komme seg videre i fortellingen på kritiske øyeblikk, de synger og beveger seg til Ola og Runa sine sanger. For utøverne er det å opptre for fire fulle hus med fascinerte to- til seksåringer et av årets scenehøydepunkt.

Solkonsertkonseptet i Harstad fungerer så bra at det er blitt eksportvare. For tredje gang henger Sortland seg på og arrangerer de samme lunsj- og barnekonsertene på Kulturfabrikken.