Mona Stenhaug Johannessen, Wolfgang Schmitt og Kjenneth Bjõrken er i full gang med å planlegge en konsert og kunstutstilling i Galleri Nord-Norge.

– Vi ønsker å gi de eldre en annerledes og unik dag. En dag som vil få fram de gode tanker og følelser, sier Johannessen og Bjõrken.

Grøtfest

I forrige uke deltok de på den årlige grøtfesten hos Sulland Harstad, og kunne ta med seg en sjekk på 10.000 kroner fra Sullandfondet.

– Dette er et meget viktig bidrag for å kunne gjennomføre prosjektet. Vi er på sponsorjakt. Vi trenger minst 60.000 kroner for å kunne realisere ideen, som aldri tidligere har vært gjennomført, sier hun.

Det var Johannessen som fikk ideen etter at hun ble så fascinert av de flotte bildene til Kenneth Bjõrken som han til stadighet la ut på Facebook.

– Jeg også de eldre trenger kulturopplevelser, og derfor tok jeg kontakt med Bjõrken og Schmitt og lanserte ideen, sier hun.

Konserten eller konsertene skal skje 13. oktober, og ingenting er spikret. Planen er at de eldre først skal gå på fotoutstilling med Bjõrken sine bilder, rundt 25 stykker. Etterpå blir det sang.

– Vi vet ikke om det blir én eller to konserter. Det kommer an på påmeldingen, sier Johannessen og Bjõrken.

Johannessen er opptatt av eldreomsorg og holder nå på med en masteroppgave.

– Det blir ikke ny musikk, men musikk som de eldre vil kjenne igjen. Det blir en reise gjennom fortid, nåtid og fremtid. Målet er å lage en sansekonsert hvor bilder og toner vil kunne føre en tilbake og fremover i tid. Korttidshukommelsen kan være dårlig, men man husker fra gamle dager, og nettopp denne langtidshukommelsen tror vi skal være med på å skape glede og mestringsfølelse for de eldre, sier hun.

De har ikke valgt sangene, men det kommer til å bli en skikkelig konsert med trøkk og med band.

– Jeg er sikker på at de eldre vil få en opplevelse som vil sitte lenge i dem, sier hun.

Spente

På spørsmål om det kan bli en turné, blir begge litt usikker.

– Det har vi ikke tenkt på.

Johannessen og Bjõrken sier alle de har spurt er positive til tiltaket.

– Vi har ikke fått snakket med sykehjemmene, så vi er spente på hvordan de responderer, for vi håper det legges til rette for at flest mulig fra sykehjemmene kan møte. Men også hjemmeboende blir invitert, smiler de.

Lag, foreninger eller enkeltpersoner kan søke om penger til positive formål. Hvert formål får 10.000 kroner og i 2017 har fondet delt ut penger til tre prosjekt i Harstad.

Foto: Dette er et av bildene de eldre kan studere under konsert og fotoutstillingen neste høst i Galleri Nord-Norge. Foto: Kenneth Bjõrken.