– I rusomsorgen eller i psykiatrien eller om det er folk som lever i urett eller på flukt.

Tirsdag var det premiere på konsertforestillingen «Nattevakt» i Kulturhusets lillesal.

Alene på scenen, bare akkompagnert av musiker Åsmund Wilter Eriksson, snakket og sang Valle med utgangspunkt i alle delene som utgjør et liv.

Her fortalte hun om den krevende tilværelsen som alenemamma – samtidig som hun jobber innenfor psykiatri og rusomsorg og skal gi gode råd til andre. Her møter man seg selv fort i døra, sier Valle i forestillingen der det vanskelige blandes med det humoristiske.

– Når jeg er på jobb på sykehuset i Bergen gir jeg råd om rus. Når jeg kommer hjem kan jeg sette meg på sofaen med ett stort glass rødvin.

Meldte seg på X-Factor

Også tiden med livskrise får en humoristisk snert. Der vanlige folk går til psykolog så meldte Marthe seg på X-Factor: Et realityshow med en million seere på TV2.

– Jeg viste ikke lenger hvem jeg var eller hvor jeg skulle. Nasjonalt fjernsyn var nok ikke den første plassen det var lurt å lete etter seg selv, men jeg tenkte vel ikke så mye. Og det e vel derfor man kaller det en krise?

Solidaritet

Artisten og sykepleieren er også aktiv i sosiale medier, der hun blant annet har snakket mye om flyktningkrisen og måten vi har reagert i Norge. Dette ble en naturlig del av forestillingen.

– I denne tiden blir vi oppfordret til å ikke kjenne så mye på følelser og empati, men jeg protesterer. Fordi jeg kjenner ett av de fineste ordene jeg vet om. Solidaritet.

– Vi må aldri slutte å tenke at det kunne vært meg selv. I rusomsorgen eller i psykiatrien eller om det er folk som lever i urett eller på flukt, sa Valle på scenen.

Konsertforestillingen var resultatet av et halvt års arbeid med Marianne Meløy som var med på manusarbeidet.

KONSERTFORESTILLING: Åsmund Wilter Eriksson akkompagnerte Marthe Valle da hun spilte sin forestilling «Nattevakt» for første gang i Harstad kulturhus’ lillesal tirsdag kveld. Foto: Steve Nilsen Foto: Steve Nilsen
PERSONLIG: Med utgangspunkt i livets høydepunkter og dype daler delte Valle fra egne opplevelser som samfunnsdebattant, alenemor, artist og sykepleier. Foto: Steve Nilsen