480 deltakere fra politikk, akademia, næringsliv og fagbevegelse i landsdelen hedret den folkekjære artisten på konferansens første dag, mandag.

– Årets prisvinner må betegnes som selve lyden av Nord-Norge. Hun er ikke bare stor i Norge, men har gjort karriere langt utenfor våre landegrenser. Likevel – ingen vil tvile på hvor hun kommer fra. Det er bare å høre på henne, se henne og fornemme henne, sa Jan-Frode Janson, styreleder i Agenda Nord-Norge.

Donerer prispengene

Selv er Kari Bremnes både stolt og glad over å få en nordnorsk ærespris.

– Denne landsdelen er en stor del av meg og jeg har en hemningsløs kjærlighet til den. Jeg elsker folkelynnet; temperamentet, kampviljen, replikkføringa, utholdenheten, rausheten, humoren, mørketida, sommernettene, kontrastene i vær, lys og landskap. Det er dessuten helt genialt å få muligheten til å gi noe videre ved hjelp av en sånn pris. Jeg har valgt et prosjekt der du får mer for pengene enn i Nord-Norge for tida, sier artisten.

Prispengene på 50.000 kroner donerer Kari Bremnes til Zulufadder. Det er en fadderorganisasjon i Sør-Afrika som ble startet av Mari Maurstad, for barn som er foreldreløse på grunn av aids.

Levendegjøring

Prisen ble overlevert under kveldsarrangementet i Mo Industripark. Et naturlig sted siden temaet for året samling er «G.U.D. og Nord-Norge – hvordan møter vi globalisering, urbanisering og digitalisering».

– Nord-Norges historie er full av stolte øyeblikk. De er skapt av mennesker og summen av øyeblikkene forteller hvem vi er. Alle bidrar vi til å skape øyeblikk, samtidig er det noen som bidrar ekstra til øyeblikk som får betydning for mange av oss. De menneskene ønsker vi å trekke fram. Og Kari Bremnes er en levendegjøring av prisens statutter, sa Janson.