Den som sier dette er Arne Dagsvik, dirigenten for Vox Arctica, som fredag stiller i Harstad kirke sammen med universitetskoret Mimas fra Tromsø.

Korene er like – begge satser på a cappella korsang. Og de holder et høyt nivå.

Ambisjoner

Tanken om et samarbeid korene mellom oppsto for over et år siden, forteller Dagsvik.

– Det var lagt opp til et samarbeid det ikke ble noe av. Det var Forsvarets musikkorps Nord-Norge som tok initiativet, men usikkerhet rundt en eventuell nedleggelse av korpset førte til at de ikke kunne planlegge noen ting. Dermed rant prosjektet ut i sanden.

Men en spire var sådd. Og den fikk vokse.

– Vi hadde hatt så mye kontakt at vi fant ut at vi skulle møtes i et samarbeid likevel, sier Dagsvik om Vox Arctica og Mimas. – Det er spesielt for oss med en samarbeidspartner på et sånt nivå. Det er jo konservatoriekoret, og de har høye ambisjoner.

Vi unnlater ikke å nevne at også Vox Arctica er et kor med høye ambisjoner.

– Hele begrunnelsen for å ha et ensemble med særlig interesse for utfordringer og seriøs kormusikk, betinger ambisjoner. Har vi ikke det, så er det ikke noe poeng, sier Dagsvik.

Høye ambisjoner og høy kvalitet til tross, på minst ett punkt er korene svært ulike: Tilgangen på sangere.

– Det å etablere et sånt kor i en by med musikkutdanning, et universitet, gjør at tilgangen på kvalifiserte sangere er enormt mye større i Tromsø enn i Harstad. Men det lar seg gjøre, slår han fast.

Dobbeltkor

Den første av to konserter ble avholdt i Grønnåsen kirke i Tromsø forrige lørdag. Fredag kommer Mimas på gjenvisitt til Harstad.

– Det er artig og interessant for oss at vi, til tross for lite tid sammen, kan gjøre ting som dette, sier Dagsvik.

Det betyr norsk sang med blant andre Egil Hovland og Edvard Grieg, finsk med Jaakko Mäntyjärvi (det er for øvrig der Shakespeare kommer inn i bildet), engelsk med Edward Elgar og Felix Mendelssohn Bartholdy. Sistnevnte var tysk, og komponerte i hovedsak på tysk, men bodde og jobbet en hel del i England.

– Vi skal sammen synge en av de store satsene Mendelssohn skrev om fornyelsen av liturgien. Her er det snakk om et dobbeltkor med mange stemmer, sier Dagsvik, som heller ikke unnlater å trekke fram Elgars «my love dwelt in a northern land».

– Det er en særdeles vakker sang. Det er eventyrstemning over den, ser Arne Dagsvik, som sammen med Mimas dirigent, Ursha Lah, ønsker alle velkommen til Harstad kirke.