Unge musikktalenter med ambisjoner:

Lørdag for snart to uker siden var undertegnede på konsert med Ervik Storband. En svært positiv opplevelse, med knallgode musikere som leverte et repertoar som passet meg helt perfekt.

Og det som imponerte meg aller mest var de to unge musikerne, Erik og Øystein. Allerede fra første tone fanget de to min oppmerksomhet.

Kun bass og slagverk

Grunnkompet i ethvert band er trommer og bass. Og i Ervik Storband, som denne kvelden hadde en blåserrekke med seks saksofoner, fire trompeter og fire tromboner pluss gitarer, piano og perkusjon, er det desto viktigere at kompet fungerer optimalt. Og gjett om det funka!

Ikke noe negativt om de øvrige musikerne i storbandet, som leverte på høyt nivå, men de to ungguttene stjal det mest av min oppmerksomhet denne kvelden.

Fem dager senere har jeg avtalt å treffe de to på øvingslokalet på Ungdommens Hus. Som duo! Kun bass og slagverk. Unektelig en uvant kombinasjon, og svært langt fra storbandkonseptet.

Med selvkomponerte instrumentallåter på repertoaret, fikk jeg etter en halvtimes øving bare ytterligere en bekreftelse. Disse gutta er uvanlige talenter.

Blir mer samspilte

– Jo da, det meste av det vi gjør sammen handler om musikk. At det for tiden bare er vi to som øver sammen, er nok tilfeldig, men ikke nødvendigvis noen bakdel. Det gjør at vi blir mer samspilte og får låtene til å sitte bedre, sier de to.

– For tiden lager vi mest egne låter, og skynder oss så raskt som mulig etter skoletid til øvingslokalet. Men vi spiller også mye annen musikk. Det går mye i metal og hard rock, selv om vi også prøver oss på andre musikkstiler, sier de.

Trommesett som 10-åring

Eriks måte å spille trommer på viser tydelige jazzinspirasjoner, noe han også bekrefter selv.

– Jeg har hørt mye på trommeslagere som Dave Weckl, Jeff Porcaro (Toto) og Steve Gadd. Jeg prøver å høre og lære å spille på samme måten som disse, men grooven i måten disse spiller på er ikke enkelt å få til. Men det er bare å øve og øve, sier Erik som fikk sitt første trommesett som 10-åring.

– Det var et helt ok sett å starte med av merket Mapex. Men jeg var rask med å bytte dette ut med et Yamaha-sett som jeg kjøpte for egne konfirmasjonspenger, ett sett jeg fortsatt spiller på i dag, sier Erik.

Fire – og femstrengers bass

Øystein fikk sin første bass da han gikk i 6. klasse. Det er ikke vanskelig å høre at også han har hentet inspirasjon innen jazz-sjangeren.

– Jeg har hørt mye på blant andre Jaco Pastorius og Victor Wooten, som begge har utviklet sin egne funkbaserte stiler. Men jeg hører også mye på mange av dagens metall- og rockbassister, sier Øystein som like gjerne spiller fem- som firestrengers bass.

– Det kommer alt an på hvilke låter og stiler vi spiller, sier han.

Frister ikke med Idol

Begge sier det frister å tenke tanken på å kunne leve av musikken i fremtiden.

– Vi er nødt til å ha noen ambisjoner med det vi driver med. For å kunne leve av å være frilansmusikere er det viktig å være åpne for ulike stilarter. Det siste året har det vært utrolig gøy og lærerikt å være med i Ervik Storband.

Der har vi lyst til å fortsette enda en stund. Men vi håper også å få med en gitarist i duoen vår. Så får vi ellers ta tingene som de kommer.

Men det frister ikke å delta i noen av talentkonkurransene som Idol eller Norske Talenter, sier Erik og Øystein.

Talentfulle musikere som disse to vokser ikke på trær. Min påstand er at Erik og Øystein ikke spiller i Harstad om fem år. For dem er «All the Worlds a Stage».

storband: Erik og Øystein leverte en solid innsats som grunnkomp under Ervik Storbands konsert 21. oktober. Foto: Andreas Isachsen Foto: andreas Isachsen