Det var lærer Tove Irene Aas som satte elevene på sporet om å lage et hefte der de samlet noen av sagnene som verserer på øyene Rolla og Andørja.

Har allerede solgt halvparten

– Vi hadde tema på skolen om sagn og skrivemåter da hun spurt om vi kunne tenke oss å samle disse sagnene i et eget hefte, forteller elevene Sigrid Marie Valen Olsen, Susan Mwamba, Ola Sjåfjell Røsand, Emil Martinsen, Sjur Emil Hansen og Preben Myhre-Olsen, som møter Harstad Tidende etter skoletid mandag for å fortelle om prosjektet.

– Resultatet har blitt at vi har samlet totalt 40 sagn over 100 sider som vi nå skal gi ut på et eget hefte. Selv om dette heftet ikke er ferdig før like oppunder jul har vi allerede solgt om lag 150 eksemplarer av de totalt 300 vi skal trykke opp, forteller de seks ungdommene stolt.

Gulbrand Gløtt

De syntes det har vært både spennende og lærerikt å jobbe med dette prosjektet.

– Spesielt sagnet om Gulbrand Gløtt var interessant. Han levde på 1600- tallet og var kjent som en morder og drapsmann som visstnok skulle ha drept syv prestegutter og spist hjertet til seks av dem. Han tok ifølge sagnet de som rodde over sundet mellom Andørja og Rolla på tur til kirka. Vi har fått en rekke forskjellige versjoner av dette sagnet, men har sydd disse sammen til den versjonen som fremkommer i heftet.

Hører fortsatt barneskrik

– Et annet sagn er om Rebekka Hellan. Hun var en fattigkvinne som gikk fra hus til hus for å tigge mat. En stormfull kveld frøs hun i hjel inntil en steinvegg ved Rollnes. Mange år etterpå vegret folk seg for å gå forbi stedet da det ble hevdet at hun gikk igjen der.

– Det sagnet vi tror mest på er om spedbarnet som ble lagt igjen i Brokheia en dag i november av en tjenestejente som hadde født dette barnet utenfor ekteskap. Enda den dag i dag påstås det at man kan høre barneskrik derfra noen dager i november, forteller de seks.

– Noen av disse sagnene vet vi har skjedd da vi har fått dette bekreftet gjennom rettsdokumenter, andre av historiene er nok heller noe tvilsomme, sier de