Før man kommer i gang med innendørssesongen, skal korpset ut av landet.

Norge bidrar med et mekanisert kompani til Litauen som en del av NATOs operasjon Enhanced Forward Presence.

Den norske styrken består av 200 menn og kvinner fra Hæren. Majoriteten av soldatene tilhører Telemark bataljon. De blir imidlertid støttet av soldater fra hele Brigade Nord, heter det i en pressemelding.

Sjefsskifte

I dag, torsdag, drar Forsvarets musikkorps Nord-Norge til Litauen for å støtte soldatene og møte sivilbefolkningen med musikk.

I samarbeid med den norske ambassaden er det forberedt konserter for sivilbefolkningen i Vilnius og Taurage.

– I Rukla leir gjennomføres det et sjefs-/kompaniskifte hvor korpset bidrar i seremonien. Selvsagt skal vi også holde konserter for befal og soldater inne i leiren, sier produsent i FMKN, Merete Jakobsen Klæboe.

NATO rundt

Når korpset er tilbake i Harstad, starter høstsesongen med prøver for korpsets bursdagsgave til Harstad kulturhus. Øvingene kulminerer med konserten «Gratulerer Harstad kulturhus» 14. september.

– Det er 25 år siden kulturhuset sto ferdig og like mange år siden ”Divisjonsmusikken” flyttet inn. Da er det på sin plass å hente hjem den sjefdirigenten som var med oss i hele åtte år, nemlig Arvid Engegård, sier hun.

Uka etter besøker FMKN det nye kulturhuset i Lofoten, Meieriet på Leknes.

– Her skapes det helnorsk stemning med Ingar Bergby som dirigent og kultursjef i Vestvågøy, Richard Brattli, som konferansier, forteller Klæboe.

NATO rundt

I midten av oktober skal enkeltmusikere og mindre grupper slippe til i en kammerkonsert på kulturhuset, der publikum kommer tett på musikerne.

– Og uka etter skal vi «NATO rundt» på 90 minutter, både musikalsk og verbalt. Musikalsk ledes korpset av dirigent Hannu Koivula. Øverste sjef for kulturavdelingene i Forsvaret, brigader Ole-Asbjørn Fauske øser av sin enorme kunnskap om Norges forhold til NATO; en kunnskap han har ervervet gjennom en lang tjeneste i og for Forsvaret, sier Jakobsen Klæboe.

Fleksibel

Deretter gjør vi kunstnerisk hopp inn i eventyrverdenen og får et populært gjensyn med FMKNs «Banan» og «Pølse» på halloween.

– Denne gangen tar de oss med på en småskummel vandring i Harstad kulturhus, på leting etter zombier og skrømt. Også i år er Harstad kulturskoles dansere med på forestillingen, sier hun.

60 barn får oppleve dette.

– Begrensningen kommer av at vi skal vandre rundt i kulturhuset. Blir det mange som vil være med, får vi se om det blir satt opp ei ekstraforestilling.

Miniturné

Som del av Harstad kulturhus sin lunsjkonsertserie bidrar korpset med Mozarts kvintett for horn, fiolin, to bratsjer og cello, arrangert av Lt. Mats Iversen Vangen for horn og klarinettkvartett.

– Resten av musikerne legger ut på en lokal miniturné for å besøke de eldste i Harstad og Kvæfjord. Under tittelen «De eldste først» skal de ha konserter på sykehjemmene.

Juleshow

Når så jula nærmer seg har FMKN i år gleden av å arbeide med en av Norges største entertainere.

– Wenche Myhre er med, og med et fargesprakende juleshow og svingende julemusikk lover vi å sette publikum i god førjulsstemning, avslutter produsent Merete Jakobsen Klæboe, som karakteriserer andre halvår slik:

– Vi er så ekstremt fleksible, så det blir kjempevariert halvår.