Bakgården ble arrangert forrige helg i Harstad for niende gang.

Til helga starter Bakgården opp på nytt, men på en helt annen plass, med andre artister og arrangører. Her snakker vi om studentfestivalen i Bodø som har terget på seg sin eldre navnebror i Harstad.

– Vi har oppfordret dem til å finne et annet navn slik at arrangementene ikke kan sammenblandes, sier Øystein Sagen i Harstad profileringspool.

Er lov, men ikke smart

Sagen er advokat og sier at poolen neppe har rettslig enerett på navnet.

– Men selv om noe er lovlig, betyr det ikke at det er smart. Ingen vil være tjent med to festivaler som heter Bakgården, men de har nok mest å tape, sier Sagen.

For Bakgården i Bodø er bare to år gammel. Til sammenligning har Bakgården i Harstad skapt seg et navn i bransjen i løpet av de ni siste årene, sier Jan Santocono.

– Vi har tenkt å verne om Bakgården. Det er en stor merkevare som sprer seg godt ut over landet.

Sagen sier at Bodø-Bakgården ikke er en konkurrent.

– De er av en annen størrelse, men det hadde vært en fordel om man unngikk navneforvirring.

– Stusset over navnet

Leder for festivalen, Lars Jakob Hegge, sier at han kjente til festivalen i Harstad da han flyttet til Bodø.

– Jeg stusset litt over navnet og gjorde meg noen tanker. Nå ser jeg på det som helt uproblematisk. Det er snakk om to vellykkede arrangement som får god oppslutning. Bakgården i Bodø er innrettet mot studenter, og er ingen trussel til festivalen i Harstad som er vesentlig større enn vårt arrangement.

Hegge begynte å jobbe med festivalen 1. juli i år, men har fått med seg at det har vært kontakt mellom de to arrangementene tidligere.

– Noen har snakket med vårt styre, og etter det jeg forstår har dialogen vært god. Etter at jeg begynte, har det ikke vært noen samtaler så langt jeg vet.

Bakgården har i år tatt høyde for rundt 1.700 til 2.000 besøkende. Det er en utvidelse fra fjoråret der Bodø-Bakgården solgte 1.000 billetter.