– Bakgården er en happening, både for tilreisende og byens innbyggere. Den kan ikke sammenlignes med andre festivaler i regionen.

– Vi har i løpet av de ni årene festivalen har eksistert alltid kjørt et variert program.

– Svært ofte med artister andre festivaler ikke har fanget opp enda, sier festivalsjef Jan Santocono, og får full støtte fra prosjektleder og produsent for Bakgården, Børge Hoseth og styreleder Kristine D. Hansen i Harstad Profileringspool.

– Du bare må få han hit

– I år har vi blant annet Ruben på plakaten, en artist de færreste har hørt om, men som vi garantert tror vil komme til å «breake»i både inn- og utland.

– Og tenk så kult da, at han kommer fra Bjarkøy, men har for tiden base i Los Angeles, sier Santocono, som hevder at det var hans datter som gjorde han oppmerksom på Ruben.

– Hun sier at alle jentene hører på Ruben. Du bare må få han hit tryglet hun om, forteller han.

– Et program som faller i smak

Når portene åpner i ettermiddag er det til en for lengst utsolgt torsdag, der i tillegg til Ruben også Sondre Justad og verdensstjernen Alan Walker står på scenen.

– Det er fortsatt noen få billetter igjen til fredag, noen færre til lørdag. Det viser at vi har klart å sette sammen et program som faller i smak hos publikum, selv om noen av artistene, som for eksempel Vazelina Bilopphøggers, TNT og Jarle Bernhoft har vært i Harstad opptil flere ganger tidligere, sier festivalgeneralen.

Vil oppleve god musikk

Bakgården er først og fremst en happening, en arena der venner og kjente samles på lik linje med de fleste andre festivaler i landet.

– De fleste som kommer er her for å oppleve god musikk og ha det gøy, og sånn skal det være, sier Santocono, Hansen og Hoseth.

Velger å ta forholdsregler

Et stort apparat er i sving for at publikum både skal trives og føle seg sikker. 210 frivillige har meldt seg i tillegg til at en rekke sikkerhetspersonell fra hele landet er til stede som en del av sikkerhetsopplæringen de gjennomgår ved Ramsund orlogsstasjon.

– Vi frykter absolutt ikke at noe skal skje, men Harstad er også en del av verden. Derfor velger vi likevel å ta våre forholdsregler. Det innebærer nok at det kan ta noe lengre tid å komme inn på arenaen, derfor oppfordrer vi folk om å komme tidlig for å slippe lange køer ved innslipp, sier de tre.

7000 dugnadstimer

– Selv om vi alltid er spente i forkant av festivalen, er vi først og fremst glad over endelig å komme i gang. Det er ikke plankekjøring å arrangere en festival på denne størrelsen.

– Men takket være en frivilligstab som totalt legger ned om lag 7000 dugnadstimer, der mange etter hvert har lang erfaring og er godt drillet, kommer nok også årets festival til å gå greit av stabelen, avslutter de tre festivaltoppene.

Sikkerhetsbrief: Sikkerhetspersonell fra hele landet bruker Bakgården-arrangementet som øvingsarena. Her går de gjennom ulike sjekkpunkter. Foto: Andreas Isachsen