– Vi vil ha bedre kontroll med hva folk har med seg inn på festivalområdet, sier sikkerhetsansvarlig Kristian Hyllestad.

Han tenker da på ulovlige gjenstander og medbrakt alkohol.

– Det handler ikke bare om sikkerhet, men også forholdet til andre festivalgjengere. Har man med paraply vil den hindre sikten for andre. Tar man med campingstol blir det lite plass til andre. Vår oppfordring er å ikke ta med for mye. Det vil føre til at det tar tid når ryggsekker skal gjennomgås, sier han.

Noen lærlinger

Ifølge Hyllestad er det ingen spesiell utvikling eller trussel som er bakgrunnen for det forsterkede sikkerhetsarbeidet på Bakgården.

– Dette er bare en normal utvikling på sikkerhetsfronten, sier han.

Staben som har sikkerhet som hovedoppgave består stort sett av «normale harstadværinger», forteller Hyllestad.

– Vi har rundt 70 personer i sving hver dag. Noen av disse er lærlinger fra sikkerhetsfaget i Forsvaret, som har praksis her. Men i hovedsak er det helt normale harstadværinger.

God tid

Selv om han føler at staben er komplett, oppfordrer han folk som ønsker å bidra til å melde seg.

– Vil noen bidra er det bare å ta kontakt via frivilligregistreringa på Bakgårdens nettside.

Og, legger han til:

– Publikum bør være tidlig ute. Harstadværinger kommer gjerne sent – rett før den de ønsker å høre begynner å spille. Da blir det kø. Så vær ute i god tid, er Hyllestads oppfordring.

Han passer på å få med at sikkerhetsarbeidet er gjort lettere ved at flere tar sikkerheten på ramme alvor.

– Jeg må berømme profileringspoolen som tar sikkerhet seriøst og prioriterer den høyt. Kommunen og politiet bør også få hederlig omtale. Når det gjelder sikkerhet har vi bare møtt positive folk, avslutter Kristian Hyllestad.

Dette har du ikke lov å ta med inn i Bakgården:

Vesker, ryggsekker, barnevogner og trillevogner undersøkes ved inngangen, og forbudte gjenstander blir konfiskert.

Av ting du ikke kan ta med er stoler, store flagg, paraplyer, profesjonelt kamerautstyr, alle former for narkotiske stoffer, mat og drikke, dyr, store ryggsekker eller bager, kraftige lommelykter og laserpekere samt alle typer flasker og beholdere for mat og drikke.

SIKKERHETSANSVARLIG: Kristian Hyllestad tenker sikkerhet både før og under Bakgården. Arkivfoto: Steve Nilsen Foto: www.stevenilsen.no