Bakgårdskattene Mirre og Max inntar den store scenen under Bakgårdsfestivalens familieforestilling. Festivalens første barnemusikal handler om bakgårdskattene Mirre og Max, om en nådeløs kattefanger fra Tyskland og en rik pølsemaker. Om barna Sol og Sander på jakt etter en skatt, og om et hemmelig våpen .... Nei, mer kan vi ikke røpe før urpremieren om fjorten dager. Ganske så skummel, ifølge musikalens far, Harald Troøyen.

– Jeg var kanskje litt inspirert av Rottefangeren fra Hameln. Skummelt, men det ender godt. Det lover jeg.

Drømmeoppdrag

Bakgårdskatter er et bestillingsverk. Et drømmeoppdrag, som han selv uttrykker det.

– Kjempespennende, midt i blinken for meg. De henger ikke på trær, sånne oppdrag. Jeg har hatt frie hender, men det har jammen vært mye arbeid for bare ei forestilling. Seks sanger og musikkproduksjon. Denne gangen har jeg dessuten jobbet mye med bakgrunnsmusikk gjennom forestillinga. Lydkulisser, for å få forsterket effekt. Til tross for alt arbeidet har jeg storkoset meg. Det er sånn som dette jeg liker å jobbe med.

Kattedansen

Fem lokale aktører deltar i bakgårdstrilleren. I tillegg til Troøyen selv, to barn og to ungdommer, headhuntet for stykket.

– De har gjort en kjempeinnsats. En av dem sang så fint at jeg skrev en av sangene spesielt til ham, sier han, og legger til at musikalen også har fått sin egen kattedans, laget av Maria Henriette Nygård. En dans som skal få hele bakgården til å gynge.

– Mirre og Max vil gjerne at alle som kommer skal kunne Kattedansen før den store dagen. Den har allerede hatt nesten åtte tusen visninger på facebook, sier Troøyen. Spent foran bakgårdens første barnemusikal.

Eget univers

– Jeg har testet ut forestillinga på noen av ungdomsskoleelevene mine. Med hell. Men i neste uke satser vi på en generalprøve der vi inviterer et par barnehager til en skolescene, sier han, og forteller videre at musikalen har gitt ham blod på tann. Han ser allerede for seg en begivenhetsrik fortsettelse.

– Jeg er så inspirert nå at jeg må spinne videre på historien. Kanskje kan musikalen bli ei årlig forestilling. Et eget univers i Bakgården, med bakgårdskatter, unger, en skummel kattefanger og en rik pølsemaker, slutter han.

Rolleinnehaverne i Bakgårdskatter er, foruten Harald Troøyen, Simon Dankertsen, Nora Markussen, Embla Dragland og Ottar Opsal.