Etter en omfattende turne med stoppesteder i over femten land, vender Pål Moddi Knutsen hjem til Norge med sine forbudte protestviser fra hele verden.

Med seg på scenen har han det prisbelønte strykerensemblet Trondheimsolistene.

Da Moddi ga ut sitt fjerde studioalbum «Unsongs» i september i fjor, markerte det et internasjonalt gjennombrudd for artisten. Prosjektet høstet oppmerksomhet hos blant annet The Guardian, BBC og Financial Times, og har bragt Moddi til land som Tyrkia, Argentina, Spania og USA.

Under årets festspill fikk publikum høre de 12 låtene fra 11 land akkompagnert av Trondheimssolistene, Harstads fribymusiker Hamid Sakhizada og Elle Márjá Eira.

O-fagstime

Selv kaller Moddi konserten en O-fagstime. Videoinnslag, som du kan se i sin helhet på Moddis nettside, tar oss til steder som Israel, Mexico, Vietnam og Sápmi. Korte møter med menneskene som står bak eller kommenterer tekstene som fremføres.

Ifølge Harstad Tidendes anmelder under Festspillene, var  høydepunktet Pussy Riots Punk Prayer. «Her smeltes Moddis unike stemme og strykerne sammen til noe helt spesielt. Originalens pønkelementer tas bort og resultatet blir en enda sterkere låt, når den kritiske teksten står i kontrast til den vakre og skjøre melodien,» skrev vår anmelder.

Ikke risikofritt

Prosjektet har ikke vært helt risikofritt. I november ble Moddi presset av russiske diplomater til å droppe nettopp Pussy Riots «Punk Prayer» fra settet i Kirkenes. Det etter trussel om fengselsstraff for de russiske musikerne som deltok på konserten.

I februar i år måtte en planlagt konsert i Beirut avlyses etter at libanesiske myndigheter satte ned foten.

Turné

Nå annonserer den populære artisten at han legger ut på høstturné med prosjektet. Denne gangen tar han med seg en strykekvartett fra Trondheimsolistene, og gjør blant annet en intimkonsert på Rockefeller i Oslo 9. oktober.

«Unsongs» består blant annet av Moddis egne tolkinger Vietnamesiske kampsanger, meksikanske narkoballader, samiske sagn og britiske poplåter som alle på et eller annet vis har blitt forhindret fremført.

– Albumet er en hyllest til musikkens kraft i en tid hvor de fleste snakker om politisk musikk som døde på 70-tallet. Selv om sangerne på albumet har blitt fengslet, sensurert og myrdet for musikken sin, lever sangene deres videre. Unsongs består av tolv sanger som av en eller annen grunn har blitt oppfattet som farlige – for farlige, sier Moddi i en pressemelding om albumet.

- Skjer hjemme også

Unsongs er en forbudt reise gjennom to hundre år og fem kontinenter, og tar også opp Norges mørke historie hva angår musikksensur.

Den samiske sangen «The Shaman and the Thief» handler om den norske koloniseringen av samisk jord, og fremføres i en intens poetisk duell med prisbelønte Mari Boine.

– Jeg ønsker å vise at sensur ikke bare er noe som skjer i fjerne himmelstrøk og autoritære land. Det skjer her hjemme også, sier han og poengterer at det viktigste med albumet ikke er sangene i seg selv:

– Men men, historiene de bærer.