Følelsan, dem slit i festspilldirektør Maria Utsi. På den ene siden føles det tomt å være ferdig med arrangementet hun har jobbet et helt år med å forberede. Samtidig føles det fantastisk å ha gjennomført en festival som er en suksess, både kunstnerisk og økonomisk, sier Utsi.

Billetter for over 2,4 millioner kroner er solgt. Det er mer enn fjoråret, og betraktelig over det som ble budsjettert på forhånd.

– Jeg tenker at Festspillene i 2016 var en first date mellom Harstad og meg. Nå er det klart at det blir et forhold. Vi har funnet hverandre og flytter sammen, sier hun.

ANDREÅRET: Maria Utsi sier at årets festspill er slik hun ønsker at de skal være. - Så lenge vi er fremoverlent og oppmerksomme, kommer vi til å fornye oss, sier hun. Foto: Øivind Arvola

Ble syk

Festspilldirektøren sier at hun er utrolig stolt over Harstad.

– Jeg er også veldig imponert over staben og de frivillige. Harstad vet ikke hvor flinke de er. Det er en vanvittig bragd å klare både en stor konferanse uken før Festspillene. Deretter kom festivalen som ble gjennomført knirkefritt.

Nå venter nedrigging. Søndag ble det gjennomført frivilligfest. Så er det kanskje på tide å bli syk.

– Det vil ikke overraske meg. Dette er en stor påkjenning med stress og adrenalin. I fjor fikk jeg bihulebetennelse. Jeg vet at også stab og frivillige er skikkelig slitne nå. De har jobbet døgnet rundt.

Høydepunktene har vært mange den siste uken, sier Utsi. Allerede på åpningen ble hun overrasket da det kom nesten 1.000 flere mennesker enn forventet.

– Også avslutningen lørdag ble en folkefest da finværet kom, sier hun.

ÅPNINGEN: Rundt 2.000 mennesker var på åpningen på Hamek-området. Det var nesten 1.000 mennesker mer enn forventet. Foto: Steve Nilsen

Høydepunktene

Blant forestillingene er det flere som har satt spor.

– Musikalsk var møtet mellom Svante Henryson og Captain Incredible en utrolig opplevelse. Ellers syntes jeg åpningsforestillingen med Hotell Pro Forma og Latvias radiokor var bra. Moddi leverte fantastisk, og det samme gjorde Silje Halstensen i Natten.

VERDDE: Serien Verdde Sessions resulterte i flere spennende samarbeider, deriblant Silver Veins med Svante Henryson og Captain Credible. Foto: Øivind Arvola

Også samproduksjonene vil Utsi trekke fram.

– Jeg er så glad for at Festspillene kan stimulere til slike produksjoner. Et mål er at så mye penger som mulig skal brukes til nye prosjekter i nord.

For politisk korrekt?

Årets festspill er akkurat slik hun vil ha dem, sier Utsi.

– Hva drivkraften videre?

– Vår samfunnsrolle og vår rolle som nyskaper er de viktigste oppdragene vi har. Vi skal ta pulsen på det som skjer i det arktiske området med utgangspunkt i mennesket. Det vil gi ulike kunstneriske utslag hvert år. Så lenge vi er fremoverlent og oppmerksomme, kommer vi til å fornye oss, sier Utsi.

Vi kan også vente oss mer fra utlandet, tror Utsi.

– Dette er ikke et hermetiserende prosjekt, så vi vil nok fremover se mer kunst utenfra det arktiske området

– I en større kommentar i HT lørdag får du kritikk for å lage et Festspill som er for politisk korrekt. Hva tenker du om det?

– På en måte har Øivind Arvola rett, men jeg synes ikke det er noe galt i det. Hadde verden i dag vært mer politisk korrekt, så hadde den vært bedre. Samtidig har vi nok handlingsrom til å utfordre mer og være mer edgy kunstnerisk og politisk. Men, i løpet av uken så jeg at mye var politisk, mer enn jeg hadde ventet.

– Blir du festspilldirektør i mer enn fire år?

– Jeg er nomadisk av natur. Det viktigste er at denne typen festivaler trenger fornyelse. Det er riktig og viktig at man skifter ut leder jevnlig.