Det kunne ikke ha startet bedre. Daniel Herskedal trollbinder publikum alene med sin tuba i magisk lyssetting. Så kommer den nye fylkesjoikeren i Troms, Marja Helena Fjellheim Mortensson, på scenen og joiker videre på samme melodi. Samspillet er rett og slett perfekt.

Vi er i Nordic Hall hvor scenen er overfylt av Nord-Norges flinke fylkesmusikerne og deres samarbeidspartnere. De lar oss smake av en godtepose med stor musikalsk variasjon og mange høydepunkter.

Alene og sammen

Marianne Pentha (vokal) og John-Kåre Hansen (gitar) får med strykere og perkusjon. Det synker inn at dette kan bli en konsert som ikke bare skal bestå av nummer fra de ulike fylkenes band og konstellasjoner. Det er vakkert, noe salens belysning understøtter. Lyden er også akkurat der den skal være.

Foto: Øivind Arvola

Sangeren Lena Jinnegren fra Fotefar får med enda flere musikere med på festen, og en stund er dette festivalens beste konsert.

Foto: Øivind Arvola

Hvileskjær

Det hele bremser litt opp når Kai Somby kommer på scenen med en innadvendt utgave av «Vem kan segla förutan vind». Konserten trår heldigvis fort på gassen med nye høydepunkter.

Foto: Øivind Arvola

Fotefars «Bånsull fra Senja», fremført over lydopptak av Edvard Ruud, er et av dem.

Noen nummer spilles av mindre grupperinger på scenen, og da savnes samspillet fra de andre på scenen. Men så får Knut Erik Sundquist rampelyset, og forrige setning mister plutselig det meste av sin kraft. I bakgrunnen satt mesterpianisten Nils Anders Mortensen og akkompagnerte. Strålende, rett og slett.

Foto: Øivind Arvola

På vei mot avslutningen gir Aleksander Kostopoulos og Petter Carlsen fra Pil og Bue en oppvekker av de sjeldne. Karlsen viser igjen at hans stemme er blant de beste vi har i rockesjangeren.

Foto: Øivind Arvola

Det tok to år fra planleggingen startet til konserten ble gjennomført. Vi venter gjerne noen år på neste forestilling av denne typen, for dette ga mersmak.

Det sluttet i samme stil som det begynte; med tubaen til Herskedal, denne gang i samspill med Ragnhild Furebotten. Muligens en litt for nedstemt slutt på en storslått feiring av de utrolige fagfolkene på musikk vi har i våre tre nordligste fylker.

Start og slutt: Daniel Herskedal og hanstuba startet og avsluttet den timeslange konserten. Foto: Øivind Arvola