A Tribe Called Red avlyser hele Europaturneen på grunn av sykdom, og kommer dermed ikke til Harstad i sommer til sin planlagte Verdde Session med Sara Marielle Gaup Beaska og Marja Helena Mortensson.

Derfor har festspillene hentet inn erstattere.

Ailu Valle og Niillas Holmberg kommer fra finsk side av Sápmi. Begge representerer den nye generasjonen samiske artister som aktivt bruker kunsten som et politisk verktøy. De er, i hver sin sjanger hiphop og elektronika, begge kritikerroste og artister som baner vei på den samiske artisthimmelen.

Verdde session blir altså med Marja Helena Fjellheim Mortensson, Sara Marielle Gaup Beaska, Ailu Valle og Niillas Holmberg. Sammen utgjør disse noen av de fremste unge samiske artister fra nord til sør i Sápmi og på tvers av sjangerne hip hop, traditionell joik og elektronika.

Sara Marielle Gaup Beaska og Marja Helena Fjellheim Mortensson er av de fremste samiske kulturbærerne, og som dyktige joikere bruker de joiken som deres bærende element, både i tradisjonell og moderne form.

Disse to representerer også bredden i joiketradisjonen og forskjellene mellom joik fra nord og sørsamiske områder. De har begge sterke stemmer, en tydelig bevissthet rundt sin samiske arv og hvilket ansvar de har for å føre denne videre til nye generasjoner. På scenen har disse damene en kraftig tilstedeværelse og de formidler sin joik med stor selvsikkerhet og stolthet.

Akkompagnert av Sápmis fremste kapellmester Svein Schultz, Magnus Tornensis på trommer og Finlands musikalske talent Miro Mantele.