Amatører og profesjonelle korister strålte sammen med musikerne på Festspillenes største scene mandag. I salen var det ikke mindre enn 144 amatører fra Norges Korforbund, 22 medlemmer fra Vokal Nord og 70 musikere fra Nordnorsk opera- og symfoniorkester og FMKN.

Fra første tone av mektige Carl Orffs Carmina Burana var publikum med på notene. Det var ingen tvil om at den utsolgte konserten falt i smak hos publikum som ga stående applus som takk for innsatsen.

– Et eventyr

I salen satt Siv Johansen, musikklærer ved Heggen, som var med på innstuderingen av koret. Hun følte seg som en stolt hønemor da hun fulgte forestillingen.

– Det har vært et eventyr. Vi hadde felles samling i mars her i Harstad. Da var de fleste som sang i dag med. Jeg sa at dette sikkert kom til å gå bra, men da måtte de øve flittig og godt. Jeg krysset fingrene.

Siste finpuss kom på helgesamling i forrige uke i Narvik.

– Vi kunne høre hvordan de utviklet seg, nesten time for time. Det har vært helt magisk. Dirigenten skal ha mye av æren for at dette ble så bra.

Det grunnleggerne var ute etter

Festspillsjef Maria Utsi sa før konserten at konserter av denne typen er det grunnleggerne av festivalen var ute etter.

– Samarbeid mellom amatører og profesjonelle.

Johansen håper at det ikke blir siste gang amatørene får innpass på en så stor scene.

I salen satt også familien Sørensen som ikke hadde opplevd lignende i Kulturhuset.

– Jeg er vant til konserter siden jeg har spilt i korps, men jeg har aldri opplevd noe som ligner på dette, sier Elisabeth Sørensen.

Bestemor Bridget Summers kunne ikke holde superlativene tilbake.

– Soloene var glitrende og dirigenten var fantastisk.

Per Martin Iversen, tidligere sjef for FMKN, var også imponert.

– Jeg har ikke opplevd så mange på scenen, men salen tålte det og lyden bar ut i salen. Det eneste jeg har å utsette er at det var for få strykere. Men dette var storartet.

STOLT: Siv Johansen innstuderte koret. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
HUMOR: Et av få mangler i konserten var et program som kunne forklare den til tider humoristiske handlingen. Her lokker Alexander Nohr og Valdemar Villadsen frem latteren. Foto: Steve Nilsen Foto: Steve Nilsen
SOLIST: Caroline Wettergreen var blant de tre solistene som fikk skinne på scenen. Foto: Steve Nilsen
FAMILIE: Bridget Summers, Elisabeth Sørensen, Anita Høiås-Allern og Henriette Sørensen koste seg på konsert. - Jeg har aldri sett så mange på scenen før, sier Henriette. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola