Sanger som er fortiet og sensurert var utgangspunktet for Pål Moddi Knutsens plate Unsongs som ble gitt ut i 2016. På festspillene søndag fikk publikum høre de 12 låtene fra 11 land akkompagnert av Trondheimssolistene, band, Harstads fribymusiker Hamid Sakhizada og Elle Márjá Eira.

Selv kaller Moddi konserten en O-fagstime. Videoinnslag, som du kan se i sin helhet på Moddis nettside, tar oss til steder som Israel, Mexico, Vietnam og Sápmi. Korte møter med menneskene som står bak eller kommenterer tekstene som fremføres gir noe ekstra til forestillingen, men tar oss samtidig bort fra rommet og musikken. Heldigvis har Pål Moddi Knutsen som alltid de gode tekstene og melodiene i bunn.

Sterke øyeblikk

Høydepunktet er Pussy Riots Punk Prayer. Her smeltes Moddis unike stemme og strykerne sammen til noe helt spesielt. Originalens pønkelementer tas bort og resultatet blir en enda sterkere låt, når den kritiske teksten står i kontrast til den vakre og skjøre melodien.

Victor Jaras Dikt til landarbeiderne starter med urovekkende undertoner før sangen stiger triumferende. Viet Khangs Where is My Vietnam gir også gåsehud.

Et stykke inn i O-fagstimen ber Moddi oss rette blikket bort fra utlandet og tilbake til Norge. Finnes det tema som vi sensurerer? Hvorfor lager ingen sanger om Norges bombing i Libya og Afghanistan? spør han.

Kutt bandet?

Moddi trenger egentlig ikke et band. Han trenger heller ikke et strykeorkester. Den særegne stemmen er vidunderlig og kommer best til sin rett når han står alene med gitaren eller sitter med trekkspillet.

Det var i alle fall dette jeg tenkte før jeg gikk til konserten søndag i Kulturhusets storsal

Det viser seg at Moddi lyder fantastisk med strykere. I alle fall når det er Trondheimsolistene. Men om han trenger et band i tillegg? Det jeg ikke overbevist om. Stemmen forsvant til tider i den store salen, overdøvet blant annet av to perkusjonister.

FRIBYMUSIKER: Hamid Sakhizada overrasket med gjestespill under konserten som satte fokus på mange land og konflikter - også i Norge.

Men en god konsert? Absolutt. Rosinen i pølsa var fribymusiker Hamid Sakhizada som overrasket publikum mot slutten av forestillingen. Vi gleder oss til å høre mer fra Sakhizada som kom til Harstad i 2016.