Nå starter en hektisk uke for over 100 frivillige:

I 21 år har Amundsen vært en brikke i arrangeringen av Festspillene i Nord-Norge. I år har hun allerede hjulpet til under Arctic Arts Summit, konferansen om kulturlivet i Arktis som fant sted i Harstad på onsdag, men det er i dag Amundsens årlige uke som frivillig under Festspillene starter for alvor.

– Nå har jeg lenge gledet meg til å komme i gang. Å være frivillig for Festspillene har blitt en livsstil. Jeg treffer gamle venner på nytt, og får møte mange nye folk. Selv om det er et års mellomrom mellom hvert festspill, er vi en frivillighetsgjeng som bruker å møte hverandre flere ganger i året. Jeg føler at vi i frivillighetsgjengen er som en familie. En familie som nå er sammen i en hel uke, sier hun.

Tradisjon

Amundsen husker fortsatt godt den første sommeren hun var med som frivillig.

– For 21 år siden hadde Festspillene et svært godt program med mye som jeg syntes var spennende. Det var mange konserter og aktiviteter jeg hadde lyst til å være med på, men jeg hadde ikke råd til å være med på alt. Jeg spilte selv i korps, og jeg husker at det var mye bra musikk som jeg ønsket å oppleve på Festspillene. Derfor valgte jeg å melde meg som frivillig, forteller hun.

Etter å ha prøvd seg som frivillig var det ingen vei tilbake, og frivillighetsuken ble en årlig tradisjon for Amundsen.

– Jeg synes fortsatt det er utrolig spennende å se hvordan produksjonen blir til, og å være med på å arrangere Festspillene. De kulturopplevelsene jeg har fått sett gjennom årene har vært fantastisk. Jeg har fått oppleve musikk, dans og teater som har kommet fra hele verden, sier hun.

– Rørende

Torsdag kveld var Amundsen, festspilldirektør Maria Utsi og 77 andre frivillige samlet på UiT campus Harstad.

– Det var fantastisk å få samlet og snakket med alle de frivillige. Jeg føler at det liksom er da Festspillene starter, og derfor er det herlig å møte disse menneskene. Mange har vært med i mange år, men det var også flere nye her. Det er stas, sier Maria Utsi.

– Jeg synes det er rørende at så mange personer ønsker å være med på å lage Festspillene. Takknemligheten min er stor, for uten dem hadde det ikke blitt noe av Festspillene i Nord-Norge. De er hele drivkraften i organisasjonen, sier Utsi.

Nykommer

Mens Iris Maria Amundsen med sine 21 år bak seg har blitt en frivillig veteran, er nykommer Tonje Dreyer Sellevoll mer uerfaren. Sistnevnte deltar nemlig for første gang som frivillig på Festspillene i Nord-Norge i år.

– Jeg var frivillig under Rakettnatt i Tromsø, for jeg hadde ikke råd til billett. Da fikk jeg skikkelig mersmak på det å være frivillig, for det var noe jeg syntes var veldig artig. Man blir kjent med mange nye folk, og får oppleve ting man ellers ikke hadde gjort, sier hun.

Dreyer Sellevoll jobber som artistvert under Festspillene, og skal ta imot og vise rundt to av teaterkompaniene som kommer til Harstad.

– Det er noe jeg gleder meg til å gjøre. Jeg er selv skuespiller, og det blir derfor gøy å møte og snakke med andre med det samme yrket. Det er noe jeg ser fram til, sier hun.

– Jeg er veldig opptatt av kultur, og har derfor gledet meg skikkelig til å få med meg så mye som mulig av produksjoner og slikt under Festspillene. Jeg har bodd noen år i utlandet, og det begynner derfor å bli noen år siden forrige gang jeg fikk med meg Festspillene. Derfor har jeg sett ekstra fram til å være i Harstad denne uka, for det er så mye liv og energi i gatene. Det kan godt hende at jeg blir med til neste år også, sier hun.

KLAR: Maria Utsi fikk møte hele frivillighetsgjengen torsdag. – De er hele drivkraften i organisasjonen, sier hun. Foto: Theodor Karlsen
FRIVILLIG: Magna Foshaug, Tonje Dreyer Sellevoll og Iris Maria Amundsen har gledet seg til festspilluka. Sistnevnte har 21 år bak seg som frivillig, mens Sellevoll er helt fersk.