Tittelen på utstillingen betyr livsopphold, og utstillingen skal reflektere det å leve i arktisk og forholdet mellom menneske, natur og forutsetninger i nord.

– Vi grep tak i ideen om å samle en rekke kunstnere som jobber med utgangspunkt i og med det arktiske. Sluttresultatet er et relativt stort cirkumpolart prosjekt med 15 forskjellige kunstnere fra seks forskjellige land, der alle er engasjert i arktiske problemstillinger eller jobber med potensialet som finnes i nordområdene, sier Jérémie McGowan, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Sammen med Julie Decker, direktør ved Anchorage Museum i Alaska, USA har han satt sammen utstillingen ved bruk av sine nettverk.

Lindahl er med

I utstillingen finner man blant annet en vegginstallasjon fra Sonja Kelliher-Combs, en performans og en pop-up-butikk av Allison Warden, et midlertidig kontor til Graham Hogg / Lateral North, en temporær veggtegning ved Ingeborg Annie Lindahl, en vindusinstallasjon av Marek Ranis, samt videokunst av blant andre Marja Helander, Alethea Arnaquq-Baril og Derek Coté.

Flere versjoner

– Det er en veldig flott og blandet utstilling som gjenspeiler at det ikke er bare ett nord – men mange forskjellige versjoner av nord, sier McGowan.

– Alle verkene her får oss til å reflektere mer enn i hverdagen rundt hvor vi er i verden og hva fremtiden kanskje kan bringe. Eksempelvis er det i det store rommet en samling med kunstnere som har tatt utgangspunkt i naturressursene som finnes, og da hovedsakelig dyr. De har kombinert dette med andre syntetisk materiale, for å utfordre hvordan vi tenker om natur og hva er forholdet vårt til materialer – og hva skjer med disse i fremtiden. Det er kanskje en smak på en mulig arktisk fremtid vi får gjennom denne utstillingen, sier han.

Montering

En av kunstnerne som er i full sving med å montere sin installasjon, er Sonja Kelliher-Combs, fra Alaska. Hun er begeistret for å kunne delta.

– Folk i det arktiske har mange ting i fellesskap. Våre verdier, vårt forhold til naturen og hverandre – og måten vi lever og jobber på har mange likhetstrekk. Så det er flott at vi kan komme sammen og utveksle erfaringer på kryss av grenser, utvikle vennskap og oppleve hverandres verk – og feire vår felles plattform heller ennå påpeke forskjelligheten.

Muligheter eller begrensning

Det å jobbe med tydelige rammer kan både gi muligheter eller være begrensende.

– Å jobbe med det arktiske er kjernen av det vi i Nordnorsk kunstmuseum og Anchorage Museum jobber med. Det kan være begrensende hvis man tar det som en grense, men hvis man heller definerer det som et forskning- og undersøkelsesområde, så den det være et utgangspunkt for å snakke bredt ut til alle.

Fornøyd: Jérémie McGowan, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø er på plass i galleriet og forbereder åpning av utstillingen «Subsistence». Foto: Øivind Arvola
Forberedelser til året festspillutstilling: Her sys det på Sonya Kelliher-Combs sitt verk. Foto: Øivind Arvola