Problemer med transport gjorde at kulturminister Linda Hofstad Helleland uteble fra åpningen av den første Arctic Arts Summit. 20 minutter etter skjema åpnet festivalen likevel, med musikk fra Benjamin Mørk og dans fra Kartellet. Helleland kom til Harstad i løpet av dagen.

Lang vei til denne dagen

Maria Utsi, festspilldirektøren, ønsket deltakerne velkommen.

- Det er en stor ære å endelig ønske alle dere velkommen til Harstad. Det har vært en lang reise å få på plass konferansen, sa Utsi som også takket kulturministeren for støtte i de 18 månedenene konferansen ble planlagt.

ILDSJEL Festspilldirektør Maria Utsi ble med i det kulturelle innslaget som åpnet konferansen. Foto: Øivind Arvola

Hun pekte i sin åpningstale i Kulturhusets storsal på at de arktiske områdene inneholder store naturressurser, men at dette også er områdene der man aller tydeligst ser effektene av klimaendringene.

- Når vi diskuterer nordområdene, har vi mistet fokus på folket. Den arktiske framtiden må utformes av oss i nord. Samtidig er det ikke noe som representerer mennesket som kunsten. Derfor er kunst og kreativ industri en åpenbar del av framtidens urbane strategier. Det er derfor vi er her nå på denne konferansen.

Utsi sa at årets konferanse kun er det første skrittet.

- Jeg håper at vi skal møtes annen hvert år for å diskutere, samarbeide og tenke nytt om nordområdene.

Rett dag å åpne på

Canadas ambassadør til Norge, Artur Willczynski, er møteleder for konferansen. Da han hilste på forsamlingen nevnte han at det var en spesielt god dag å åpne Arctic Arts Summit.

- Det er sommersolverv, men også urfolksdagen i Canada og Grønlands nasjonaldag.

Daniel Chartier, professor ved University of Québec, holdt det første innlegget på konferansen. Han står bak kronikken Det innbilte nord, som du kan lese ved å trykke på lenken.

Lett å si ja

Direktør for Kulturrådet, Kristin Danielsen, takket Maria Utsi for å jobbe fram konferansen. Hun sier at rådet allerede har laget en allianse med kolleger fra alle de andre landene i arktis.

- Det var lett å si ja til å være med på dette.

Hun støtter Utsis ønske om å gi menneskene i nordområdene en sterkere stemme.

- Premissene for nordområdene lages i dag av dem som står utenfor regionen. At vi har åtte land her og flere hundre deltakere gjør meg svært optimistisk, sa Danielsen i hennes tale.