Er du blant dem som er nysgjerrig på hva outsider art er? Du er neppe alene, men tar du turen til lokalene i byens gågate, vil du garantert la deg berøre av kunst laget av kunstnere fra utsiden.

For som avdelingsleder ved Trastad Samlinger og kurator for utstillingen, Simone Ritter, sa det under åpningen:

– Den er usminket. Den berører, den er uten filter, og den går rett inn i sinnet ditt.

Naturlig plass

Utstillingen er internasjonal og har fått navnet «Cool- The Arctic Outsiders». Totalt har 22 kunstnere fra inn- og utland levert verker til utstillingen, som er den første i sitt slag i Norge. Herleik Kristiansen og Torstein Nilsen har sin naturlige plass, men også Gunn Johansen, eller Dame Goodchild som hun kaller seg, har fått plass i lokalene. I tillegg finnes verker av kunstnere fra Finland, Island, Sverige, Danmark og Canada.

Holder høyt nivå

Å tolke kunsten, eller å prøve og sette seg inn i hvordan outsider art-kunstnerne tenker, er en vanskelig, for ikke å si nærmest umulig øvelse. Men bare det å se og observere den kreativiteten de utøver, er i seg selv nok til å la seg imponere.

Kvaliteten på mye av det som er å se på utstillingen trenger man ikke være særlig bevandret i kunstverdenen for å se holder høyt nivå.

– Den er ukommersiell

Og for å sitere Simone Ritter ytterligere:

– Dette er kunst som er uavhengig, den er skapt av kunstnere som ikke lar seg kjøpe, den er ukommersiell og den underkaster seg ikke konvensjoner.

–Det er nødvendig at dette kunstuttrykket blir synlig i samfunnet.

– Kunsten som går under betegnelsen Outsider Art er kanskje det eneste ‘frie’ kunstuttrykket, det eneste frie kunstrommet vi har i samfunnet. Dette er kunst vi sjelden ser i det offentlige rom, sier Ritter.

Etter å ha fått en rask gjennomgang sammen med kurator Simone Ritter av noen av kunstverkene, er definitivt nysgjerrigheten vekket til å avlegge galleriet flere besøk.

Ganske enkelt fordi dette er kunst som fenger, ja nettopp, nysgjerrigheten.

Festspilldirektør Maria Utsi og styreleder i Festspillene i Nord- Norge, Jens Johan Hjort, var til stede under åpningen. Foto: Andreas Isachsen
Torstein Nilsen har flere av sine kunstverk utstilt i lokalene. Her sammen med kurator Simone Ritter. Foto: Andreas Isachsen